- Mange har mentalt sluttet i jobben lenge før de starter å se seg om etter en ny jobb, sier Thorleif Solstad, som er administrerende direktør og partner ved leder- og karrieresenteret Solstad Gruppen.

Etter fire og et halvt år i jobb hos Alfsen og Gunderson AS bestemte den utdannede ingeniøren Torstein Aanerud seg for å bytte jobb.

- Det er jo mye usikkerhet i arbeidsmarkedet nå, og den bransjen jeg er i blir også preget av oljesmellen. Jeg ønsket meg en tryggere jobb, men var skeptisk på grunn av alderen min. Når man er 55 og jobbsøker, regner man jo med at det det vil ta litt tid å finne seg noe nytt, sier Aanerud til DN.

Men frykten viste seg å være ubegrunnet:

Han sendte tre søknader. Etter å ha vært på jobbintervju hos Schløsser og Møller AS, fikk han tilbud om jobben som produktansvarlig luft/vann - og takket ja.

- Og så ble jeg plutselig innkalt til intervju på en av de andre to jobbene jeg søkte også. Men da hadde jeg jo allerede fått den jobben jeg ville ha, sier 55-åringen.

- Jeg ble positivt overrasket over at det gikk så raskt å få seg ny jobb i min alder, i det arbeidsmarkedet som er der ute nå, sier han.

- Kjører «safe» og vil helst ha blåkopier

For vanligvis må arbeidssøkere over 50 år slite mer for å komme seg ut i ny jobb, bekrefter Thorleif Solstad.

- Aldersdiskriminering foregår helt klart. Tall viser at de som er over 50 i gjennomsnitt bruker to måneder mer enn 45-åringer på å få seg en jobb, til tross for at de aller fleste vet at 50-åringer har en helt annen arbeidsmoral og ofte er mer produktive enn yngre arbeidstakere. Det hjelper ikke. Rekrutterere og arbeidsgivere kjører så «safe» og vil helst ha blåkopier av de ansatte de allerede har, sier Solstad.

Torstein Aanerud mener fortsatt at han har mye å gi.

- Jeg har en god bakgrunn og mye kompetanse, det er bare alderen min som er et minus. Heldigvis fikk jeg bekreftet at arbeidsgivere også vil ha 55-åringer. Jeg ser frem til nye utfordringer og et nytt kapittel i jobbkarrieren min, sier Aanerud, som starter i den nye jobben i oktober.

- Som et ekteskap

Thorleif Solstad sammenligner et jobb-bytte med et ekteskap:

- Mange blir i den gamle jobben til tross for at de er «ferdige» med den for lenge siden. De blir i jobben, men ikke mentalt - og definitivt ikke 100 prosent. Samtidig vet man at det tidspunktet kommer, at man må ut og begynne på nytt. Å bli lenge i en jobb man ikke lenger vil ha, det skader både din egen karriere og bedriften, sier han.

Karriereekspert Thorleif Solstad. Foto: Sigbjørn Sandsmark
Karriereekspert Thorleif Solstad. Foto: Sigbjørn Sandsmark (Foto: Sigbj¿rn Sandsmark - Dagens N¾ri)
 

- Når er det rette tidspunktet for å skifte jobb?

- Når du har funnet ut at du verken tror på arbeidskulturen eller sjefen din, da har toget gått. Du må naturligvis gjøre en grundig vurdering før du sier opp, men du vet selv når det er på tide å slutte.

Solstad mener det aller beste er å si opp jobben først - og deretter finne seg en ny.

- Igjen kan jeg sammenligne med ekteskapet: Blir du i et dårlig ekteskap mens du leter etter en ny partner? Nei, si opp jobben først. Det viser handlekraft og ikke minst selvtillit. Og er det noe jeg vet av erfaring, så er det at jobbsøkere med høy grad av selvtillit får jobb fortere enn andre, sier Solstad.

- Tenk på deg selv som et produkt - et godt produkt. Du må selge deg inn og vise at du har tro på deg selv, være proaktiv. Det nytter ikke å sende inn en cv og håpe på det beste. Du må ta initiativ selv for å komme raskt ut i jobb, sier han.

- Vil du også anbefale de som er over 50 å si opp jobben før de får seg en ny?

- Ja. Men jeg forstår at noen nøler, siden aldersdiskriminering ikke er noen myte. Men de vil få jobb, normalt tar det bare litt lenger tid i denne aldersgruppen, sier Solstad.

- Forbered jobbskiftet

Karriererådgiver Mette Manus i Manus Motivasjon anbefaler alle som vurderer å bytte jobb å planlegge jobbskiftet i god tid før man sier opp.

- Tenk over hvorfor du vil slutte: Er det miljøet, arbeidsoppgavene, sjefen eller deg selv? Gjør en grundig prosess og finn ut hva du virkelig vil. Bruk nettverket ditt. Det er vanskelig å være halvveis jobbsøker og i full jobb, så ikke bruk for lang tid før du tar et valg, sier Manus.

Det viktige er å ikke være handlingslammet, understreker hun.

- Og hvis du er misfornøyd med jobben din når du er i 40-årene, ville jeg ikke la det gå ti år før jeg hadde sagt opp jobben. Det er lettere å få ny jobb i 40- enn i 50-årene.

 

Les også:

Sissener om MDG: – De er en gjeng suppehuer  

Økonomer: Etter nøyaktig syv år vil nullrente-æraen være over

Se DNtv: Fem øvelser for raskere løpsprestasjon

 

Fem øvelser for raskere løpsprestasjon
Tidligere landslagsløper i langrenn Siri Helle viser enkle og effektive øvelser som trener opp hurtighet.
01:44
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.