Norske ledere vil sende bedriftene sine på slankekur.

Det kommer frem i årets Arbeidsmarkedsanalyse fra rekrutterings- og bemanningsselskapet Proffice.

- Oppgangstider gjør gjerne at bedrifter eser ut og ansetter litt for raskt. Vi vet hvor krevende det er å finne de riktige ansatte, og når en bedrift opplever rask vekst kan man ende opp med å bli litt mindre nøye med å finne den rette. Det straffer seg alltid, og spesielt i nedgangstider, sier administrerende direktør Eivind Bøe i Proffice.

I løpet av 2015 har én av fire ledere sagt opp ansatte. Det er i de største bedriftene kuttene er mest omfattende: Én av tre ledere i bedrifter med over 250 ansatte har sagt opp folk i løpet av året, mens bare ni prosent av lederne i mindre bedrifter har måttet kutte. Privat sektor er langt hardere rammet enn offentlig sektor.

- I forbindelse med tøffere økonomiske utsikter er det forståelig at flere bedrifter ser seg nødt til å ta frem sparekniven, sier Bøe.

For usikkerheten er nå stor blant norske ledere - og mange av dem mener at de har unødvendig mange ansatte i bedriften. Cirka 1000 ledere i alle bransjer deltok i undersøkelsen.

Rammes direkte av nedgangstidene

- Halvparten av lederne frykter fremtiden og nesten halvparten opplever at globale nedgangstider direkte rammer deres bedrift. Hver tredje leder mener bedriften deres vil slite om vi ikke ser bedring i økonomien fremover, sier Eivind Bøe.

To av tre ledere sier at de har folk de fint kunne klart seg uten, og det er et ganske høyt tall, mener Bøe.

Og lederne er heller ikke sikre på at de selv sitter trygt i sjefsstolen:

- En av fire ledere mener stillingen deres er blitt mer usikker, og andelen er langt høyere i privat sektor. Det er ganske naturlig at ledere sitter mer utsatt til i nedgangstider, sier Proffice-sjefen.

Beholder nøkkelpersonene

Samtidig er det lys i tunnelen: Halvparten av de spurte lederne sier også at de vil gjøre nyansettelser i løpet av det neste året.

- Hva må man gjøre for å holde på jobben fremover?

- Det er ikke til å komme utenom at enkelte ansatte fyller viktigere funksjoner enn andre, og ledere i organisasjoner som opplever nedskjæringer må sikre seg at de klarer å beholde denne gruppen. Ledere trenger nøkkelpersoner i organisasjonen, sier Bøe.

Se DNtv: DNs Eva Grinde er usikker på konsekvensene for Baksaas

Usikker på konsekvensene for Baksaas
Eva Grinde om Telenor og Vimpelkom
02:58
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.