Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Det er tøffe tider for folk i oljebransjen. (Illustrasjonsbilde) Foto: Øyvind Hagen/Statoil
Det er tøffe tider for folk i oljebransjen. (Illustrasjonsbilde) Foto: Øyvind Hagen/Statoil les mer

#oljesmellen

- Ikke la det ose olje av cv-en din

Disse jobbfellene må du unngå i 2016, ifølge karriererådgivere.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Arbeidsledigheten har tikket oppover gjennom hele 2015 - og spesielt utsatt er oljerelaterte næringer. Enda verre vil det bli neste år.

- Olje- og oljerelaterte bransjer har opplevd tøffe slag, og man må regne med flere tøffe slag fremover, tror Tim Rosenkilde, som er daglig leder i karriere- og outplacementselskapet Arbeidslivsressurs Norge.

Dét betyr likevel ikke at det ser helt svart ut i arbeidsmarkedet i 2016, understreker han.

- Nei, absolutt ikke. Selv om oljebransjen sliter tungt, har vi også mange vekstnæringer i Norge. Den svake kronekursen slår heldig ut for en god del sektorer, sier han.

Ta ansvar for kompetansen din

For mange som er på vei ut av én utsatt bransje, er det mye å huske på før man starter jobbjakten på nytt - kanskje i en helt annen bransje.

- Arbeidsmarkedet er i endring, og en del må gjøre store grep med cv-en sin for å få napp. Ikke la det ose olje av cv-din. Har du vært ingeniør i oljebransjen og mistet jobben, må du ta ansvar for dine egne kompetanser, slik at du for eksempel kan stå rustet til å søke ingeniørjobb i andre sektorer. Det verste du gjør er å late som ingenting og tro at alt løser seg. I dag må man virkelig stå på for å få seg en ny jobb, sier Rosenkilde til DN.

Har du en trygg jobb, anbefaler han deg å ikke si opp jobben før du har noe nytt å gå til.

- Noen steder i landet er det ikke noe problem å få ny jobb, men jeg ville likevel vært forsiktig med å levere oppsigelsesbrevet så fort du går lei. Tenk nøye gjennom konsekvensene på forhånd, sier Tim Rosenkilde.

- Hvilke andre jobbfeller må du unngå i 2016?

- Tidene endrer seg og mange bedrifter må omorganisere og gjøre endringer. Ikke motarbeid omstillinger på arbeidsplassen. De kan være nødvendige for at bedriften skal overleve. Vær i stedet positiv og støtt opp om de tiltakene som skal gjøres. Er du negativ og bedriften må nedbemanne, kan du bli førstemann ut, sier han.

Motivasjonen ryker - du ryker

Rosenkilde sier også at du må holde nettverket ditt varmt, selv om du nødvendigvis ikke er på jobbjakt akkurat nå. Og selv om du jobber på en usikker arbeidsplass, må du gjøre så godt du kan for å holde motivasjonen oppe.

- Motivasjonen er ofte det første som ryker i nedgangstider. Men viser du dårlige holdninger, kan du fyke ut av jobben. Så gjør en god jobb helt til du eventuelt må gå, det vil du tjene på senere - selv om du mister jobben, sier han.

Karriererådgiver Mette Manus i Manus Motivasjon peker også på viktigheten av å tenke positivt:

- Hvis du har en jobb, vær takknemlig for at du har det. Ikke kom sliten, trett og negativ på jobb over nyttår. Ikke klag over småting. Er du misfornøyd med noe, så prøv i stedet å løse problemene. Be om nye utfordringer eller spør om noen oppgaver kan delegeres til andre, sier hun.

- Ligg litt i forkant

Flere bedrifter står foran kutt i 2016. Det er en tøff og utfordrende situasjon for alle, understreker Mette Manus.

- Mange lurer på hvem som må gå neste gang. Dette kan få deg til å skule litt ekstra på kollegene dine. Men det hjelper ikke å være negativ og baksnakke andre. Unngå intriger. Frykter du at du er nestemann ut, ville jeg i stedet forsøkt å ligge litt i forkant, kanskje kikket meg rundt og sett om det fantes andre muligheter. Men oppfør deg ordentlig, uansett hvor vond situasjonen er. Husk at du kan møte de samme menneskene igjen i andre kontekster senere, sier Manus.

 

Les også: Så partneren selge idéen og hoppe av til en godt betalt jobb

Disse topper lønningslisten fem år etter utdannelsen

Avlyser oljepris på 20 dollar fatet

 

Se også:

Lederrollen kan trenes på:

 

Jobb og ledelse #oljesmellen
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.