Det var november 2014, og Thomas Treider Smestad fikk beskjeden han ikke hadde ventet:

Spesialistkonsulenten trodde han skulle få fast stilling hos Fred. Olsen Marine Services - i stedet fikk han vite at han ikke fikk forlenget konsulentavtalen sin.

- Jeg var blitt forespeilet at jeg skulle få fast jobb der, så det kom jo som et sjokk. Men samtidig var ikke nedturen så stor de første månedene. Jeg prøvde å søke meg til andre bransjer, kom til en rekke intervjuer og nådde «finalen» flere ganger. Men å bli nest best gir deg jo ikke jobb, sier Thomas Treider Smestad.

Etterhvert ble avslagene tyngre å takle. Han var så nære på ny jobb, igjen og igjen. Men alt røk i siste runde.

- Det er aldri gøy å bli nummer to. Og jo lenger vi kom inn i 2015, desto verre og verre ble det. Det ble langt flere om beinet, flere og flere mistet jobben rundt omkring og søkte på de samme jobbene som meg. I slike situasjoner må du jobbe litt med deg selv for å holde motivasjonen oppe, sier han.

Skeptisk til tips - men det virket

Ett helt år gikk, uten at han fikk jobb. Han levde på dagpenger fra Nav - en stor overgang fra den solide lønnen han hadde hatt.

Frustrasjonen ble større og større. Men Thomas Treider Smestad hadde meldt seg på et jobbsøkerkurs for å få nye impulser.

- Det var dét som endret alt for meg. Vi fikk tips om å lete etter ledige stillinger andre steder enn Finn og i avisannonser, i stedet skulle vi drive aktiv oppsøking. Bestemme oss for hva slags jobb vi ville ha og invitere oss selv til kaffe med folk i aktuelle firmaer, sier han.

Men Treider Smestad var skeptisk:

- Sånn kan man jo ikke gjøre, tenkte jeg. De gidder vel ikke dét - og kommer sikkert til å si nei. Men det var sånn jeg fikk jobb.

Han var på et par «kaffedater» før han fikk napp. Så møtte han en bekjent han ikke hadde truffet siden 90-tallet som nå jobbet i Geomatikk, et selskap som opererer en landsdekkende tjeneste for gravemelding og kabelpåvising med tilknyttede tjenester.

- Dette var et selskap som var midt i blinken for meg, siden jeg har bakgrunn fra dette feltet. Min bekjente sendte cv-en min til sin sjef, og en uke senere spiste jeg lunsj med ham. Tydeligvis var både tid og sted rett, for jeg ble invitert til å begynne å jobbe påfølgende mandag - i en prosjektstilling, forteller Thomas Treider Smestad.

Kan gi deg en mulighet du ikke så for deg

Dette var i november ifjor. Og fra 1. januar i år fikk han tilbud om fast jobb som kvalitets- og sikkerhetssjef i Geomatikk-gruppen i Oslo.

- Nå har ting falt på plass. Nå er ting sånn det skal være. Å være arbeidsledig og gå hjemme uten noe å gjøre - det var ingenting for meg, sier 44-åringen, som mens han var uten jobb tok noen vekter-oppdrag bare for å ha noe å gå til og kolleger å være sammen med.

- Hva er dine beste tips til andre som har vært uten jobb lenge?

- Min erfaring er at det ikke er nok å søke jobber som utlyses på Finn og i aviser. Det er ikke der de fleste mulighetene er. Å drive aktiv oppsøking kan plutselig gi deg en mulighet du ikke så for deg, sier Treider Smestad.

- Ikke press på

Leder Gisle Hellsten på karrieresenteret ved Universitetet i Oslo (UiO) gir Thomas Treider Smestad full applaus:

- Han har gjort alt riktig. Det viktigste rådet jeg kan gi de som opplever å miste jobben i dag, er følgende: Mye handler om «mindsettet» ditt, du må ha troen på at dette skal gå bra, at du skal klare å finne deg en ny jobb. Dessuten må du ikke stå alene i dette. Prat med andre, ta kontakt med aktuelle folk som kan hjelpe deg videre. Å gjøre mer av det samme som ikke virker, det hjelper ingenting, sier Hellsten til DN.

Han har også stor tro på såkalte «kaffedater» med folk som jobber eller har jobbet i selskaper du kan tenke deg å jobbe for. Bare husk på følgende, råder Hellsten:

- Ta en kopp kaffe med vedkommende, men ikke ha de store forventningene. Du må ikke presse på, slik at denne personen føler at han eller hun «skylder deg» noe. Se heller på «kaffedaten» som en mulighet til å få info, og ikke nødvendigvis en ny jobb. Da slipper du å bli skuffet, sier han.

 

 

Les også:

Oljeprisen under 30 dollar fatet igjen

Får konseptstudie i Barentshavet

Asia i dag: Nådeløse motvinder rammer Asia

Se DNtv:  DNs nye sider for markedsinformasjon gjør 40 millioner kalkulasjoner hver dag

DNs nye sider for markedsinformasjon gjør 40 millioner kalkulasjoner hver dag
Her kan du få overblikk og oppleve nye sammenhenger. Vår finansjournalist Marte Ramuz Eriksen guider deg gjennom sidene.
04:01
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.