En ny undersøkelse som analyseselskapet YouGov Norge står bak viser at mange norske ledere synes arbeidsrett er blitt mer komplisert.

Nesten hver tredje sjef har vært i situasjoner hvor egne ansatte har hatt mer kunnskap om sine juridiske rettigheter enn dem selv.

- Det vi sannsynligvis ser, er et arbeidsliv der ansatte fokuserer stadig mer på sine rettigheter, og der terskelen ikke lenger er så høy for å gå i konflikt med sin egen arbeidsgiver for å kreve sin rett.

Det sier assosiert partner og arbeidsrettsekspert Gunn Kristin Olimstad i advokatselskapet DLA Piper. Hun er medforfatter av den ferske boken «Praktisk og enkelt om arbeidsrett», som tar sikte på å gi ledere et bedre grunnlag for å håndtere hverdagsjusen på egen arbeidsplass.

- Når YouGovs undersøkelse indikerer at hver tredje leder har vært i situasjoner hvor ansatte har kunnet mer om sine juridiske rettigheter enn sjefen, er det klart at dette påvirker mulighetene man har til å få gjennomslag som leder, sier Olimstad.

Lærer av egne feil

Funnene viser også at over 40 prosent er enig eller svært enig i at det er flere utfordringer knyttet til ansattes rettigheter og plikter enn det var før, og én av tre er enig eller svært enig i at arbeidsrett er komplisert og vanskelig å forholde seg til.

I perioden 2011-2015 økte antall innkomne saker til tingretten kategorisert som «arbeidsrett» med hele 30 prosent. 2015 ble så langt et rekordår med over 1360 saker meldt inn til tingretten.

Nesten halvparten av de spurte sier at de hadde lite eller ingen kunnskap om arbeidsrett da de fikk sin første lederjobb. Rundt hver fjerde leder oppgir at de har lært arbeidsrett ved å gjøre noen feil.

- Dette er noe jeg kjenner meg godt igjen i, og som jeg tror er typisk for mange. Kunnskap om arbeidsrett er noe svært få ledere har med seg fra starten av karrieren, og det er lett å gjøre relativt kostbare feil, sier Olimstads medforfatter Øystein Bonvik.

Bonvik er kanskje mest kjent for lederboken «Frist meg ikke inn i ledelse», hvor han blant annet tydeliggjorde alt som kunne gå galt for en nybakt sjef.

- Er ikke tydelig nok

Mange av arbeidsrettssakene kunne ha vært unngått hvis man ikke bare hadde fokusert på det juridiske, men også ble bedre på dokumentasjon og kommunikasjon, antar forfatterne.

- Det er ikke uvanlig at slike saker havner i retten fordi en arbeidsgiver ikke har vært tydelig nok overfor en ansatt og samtidig ofte ikke har vært flink nok til å dokumentere prosessen, sier Gunn Kristin Olimstad.

- Mange av disse utfordringene er komplekse nok i utgangspunktet, og da er det dumt å måtte ta kostbare strafferunder fordi man ikke har vært tydelig og ryddig nok, legger hun til.

Undersøkelsen viser at helse-, miljø- og sikkerhetsmessige forhold samt oppfølging av sykefravær er de to oppgavene som de fleste sjefene har vært nødt til å håndtere.

Oppgaven som oppleves som mest krevende, er oppsigelse eller avskjed av ansatte som følge av at de har opptrådt i strid med ansettelsesavtalen eller ikke har fungert i jobben sin.

 

Dette er de fem vanligste arbeidsrettslige feilene du som arbeidsgiver kan gjøre, ifølge forfatterne:

1) Å nedbemanne uten å kunne dokumentere utvelgelsen av hvem som skal sies opp, er å be om trøbbel.

2) Å ikke ta prøvetiden på alvor, kan fort bli til en krevende oppsigelsessak.

3) Å gjennomføre en oppsigelse uten grundig papirarbeid, kan bli en lang og dyr prosess.

4) Å avtale at overtid er inkludert i lønnen, kan koste deg dyrt.

5) Å blande sammen lovbestemt ferie, avtalebestemt ferie og avspasering kan skape fraværskaos.

 

Les også:

Ønsker full kontroll med Røkkes fiskeselskaper  

Derfor bør du selge i dag  

Dette kan prege markedene fremover: - Ser for meg at det kan bli turbulens  

Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet  

Se DNtv:

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:

Ny utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.