Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Bjørn Halvorsen i Norsk tjenestemannslag er ikke fornøyd med at det legges opp til free seating og underdekning av kontorplasser i regjeringskvartalet. Foto: Fartein Rudjord
Bjørn Halvorsen i Norsk tjenestemannslag er ikke fornøyd med at det legges opp til free seating og underdekning av kontorplasser i regjeringskvartalet. Foto: Fartein Rudjord les mer

Arbeidsliv

– Feilvalg kan få store konsekvenser

Forslaget om åpent landskap i det nye regjeringskvartalet fører nok en gang til splittelse. Nå står diskusjonen om hva som er «fast hjemmebase» og «ikke fast plass i tradisjonelle betydning».

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Mandag skrev DN om forlaget Samlaget der ansatte ble bønnhørt og etter sigende gråt av glede da de fikk tilbake cellekontorene. I regjeringskvartalet har planene om åpne kontorløsninger ført til heftige diskusjoner flere år før byggingen startes opp.

Les mer om Samlaget (DN+): Trivdes ikke i åpne landskap

Spesielt begreper som «clean desk» og underdekning av kontorplasser vekker harme blant tillitsvalgte. Dette betyr at ansatte rullerer uten faste plasser, noe som anses som mer arealeffektivt.

Tillitsvalgte advarer nå mot konsekvensene av å innrede det nye kvartalet med åpne kontorløsninger.

– Et feilvalg vil gi store menneskelige og økonomiske konsekvenser, sier Bjørn Halvorsen som er leder i Norsk tjenestemannslag Sentralforvaltningen (NTL).

Forskningprosjekt (DN+) Jakten på fremtidens   kontorer  

VG har tidligere omtalt at 250 byråkrater som sitter i åpne kontorløsninger i næringsdepartementet har fått utdelt hodetelefoner til 3000 kroner av merket Bose for ikke å bli forstyrret av langvarige byggearbeider.

En av årsakene til at Samlaget forkastet åpent kontorløsning og gikk tilbake til cellekontorer var at mange av de ansatte i redaksjonen har tungt konsentrasjonsarbeid og opplevde å bli forstyrret.

Nettopp konsentrasjonsarbeid har vært en av kronargumentene for de tillitsvalgte i regjeringskvartalet når de har frontet kritikken.

– Dette handler om effektiviteten i forvaltningen. Det må være kvalitet i det som leveres, og mange jobber mye med konsentrasjonsarbeid, poengterer Halvorsen.

Les mer om motstanden: Tror regjeringskvartalet  sprekker

Cellekontor «åpenbart riktig»

Fagforeningene har nå kommet med sine uttalelser til Statsbyggs arbeidsplasskonsept der det fremkommer at mange er svært skeptiske.

Akademikerne, som er den største fagforeningen i regjeringskvartalet, mener det ikke er godtgjort at løsningsforslaget bidrar til et effektivt departementsfellesskap.

– Undersøkelser vi har foretatt blant Akademikernes medlemmer er tydelige på at det primært er behov for konsentrasjonsarbeidsplasser, og i kombinasjon med karakteren til det vi arbeider med - og relativt hyppige oppbrudd - mener vi cellekontorer er det åpenbart riktige valget, påpeker Terje Johnsen i Akademikersammenslutningen med 3000 ansatte bak seg.

Han påpeker at i regjeringskvartalet vil det være vanskelig å omgjøre beslutningen.

– For regjeringskvartalet vil feilvalg være vanskelig å reversere siden man ikke uten videre kan ombygge og etablere tilleggsareal, tilføyer Johnsen.

Krangler om kvadratmeter

NTL har i lang tid vært i en diskusjon med ansvarlig statsråd Jan Tore Sanner om begrepet «arbeidsplasskonsept».

– NTL mener at det framlagte konseptet opererer med et tilslørende begrepsapparat, skriver foreningen i sin uttalelse.

Nå står diskusjonen om hva som er «fast hjemmebase» og «ikke fast plass i tradisjonelle betydning».

NTL hevder at det er knappet inn på størrelsen for arbeidsplass etterhvert som prosjektet har skredet frem.

I en regjeringsbeslutning i 2014 skal nemlig bruttoareal per arbeidsplass, som også inkluderer fellesarealet, ha blitt satt til 23- 25 kvadratmeter og det ble signalisert faste plasser og ingen underdekning.

Men i «arbeidsplasskonseptet» som nå foreligger fra Statsbygg, er plassen redusert til et bruttoareal på 21 kvadratmeter uten faste plasser, og med underdekning og krav om «clean desk».

NTL-leder Bjørn Halvorsen fortviler over innstrammingen.

– Det har vært mye vingling. Nå legges det opp til underdekning og free seating, sier Halvorsen.

Reduserer jobbtilfredshet

Akademikerne mener at Statsbygg ikke har foretatt analyser av hvordan ulik arbeidsplassutforming påvirker effektiviteten.

DN har tidligere omtalt at det finnes lite entydig forskning på effekten av åpne kontorløsninger. Fagforeningene henviser til en undersøkelse utført ved NTNU.

– Psykologisk institutt ved NTNU kom med en rapport i vår som er en oppsummering av 49 undersøkelser. Konklusjonen var at det å jobbe i åpne landskap og såkalte aktivitetsbaserte løsninger reduserer jobbtilfredshet, øker mental belastning og forverrer relasjonene mellom medarbeidere, påpeker Halvorsen.

BI-professoren: Trives ikke best i åpne landskap  

Ansvarlig statsråd, moderniseringsminister Jan Tore Sanner, har tidligere beskrevet dialogen med de tillitsvalgte som god.

– Jeg forstår de ansattes ønske om mer areal. Men det er også andre hensyn å ta før vi setter to streker under svaret. Miljø, klima og totale kostnader vil også vektlegges, uttalte han ifjor høst.

Sanner definerte aktivitetsbaserte arbeidsplasser på denne måten:

– Det viktige med aktivitetsbaserte arbeidsplasser er at det er kontorløsninger som er tilpasset ulike arbeidsplasser og oppgaver etter behov.

Få med deg denne i DN Play:

 

 

Jobb og ledelse Bjørn Halvorsen Norsk tjenestemannslag Sentralforvaltningen NTL Akademikerne Terje Johnsen Arbeidsliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.