Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
F.v bak: Gründer Kjartan Slette, Frode Bjerke, Lars Bakke Krogvig og f.v: Martin Sahlén og Ken Grønnbeck i Unacast jobber ikke helt som alle andre. Foto: Per Thrana
F.v bak: Gründer Kjartan Slette, Frode Bjerke, Lars Bakke Krogvig og f.v: Martin Sahlén og Ken Grønnbeck i Unacast jobber ikke helt som alle andre. Foto: Per Thrana les mer

Arbeidsliv

- Åtte timer ved pulten er ikke nødvendigvis åtte timer som fører selskapet videre

De ansatte hos Oslo-selskapet Unacast jobber i en leilighet, tar så mange feriedager de vil - og har full frihet under ansvar.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Grunnfilosofien vår er enkel: De flinkeste arbeidstakerne blir ikke motivert av skjemaer og målinger. De arbeidsoppgavene vi gjør her lar seg ikke så lett måle ved hjelp av tradisjonelle metoder heller. Det handler om tillit, om at vi er voksne. Alle gjør det som forventes av dem, og aller viktigst: Det de forventer av seg selv, sier en av de to Unacast-gründerne, Kjartan Slette.

- Om noen vil ha fri fem timer midt på dagen, trenger tre dager fri for å koble av eller jobbe fra Silicon Valley i en uke - who cares? legger han til.

- Det viktige er at vi når målene våre som selskap.

Unacast, som ble etablert i 2014, lager produkter som kobler data om den fysiske verden med den digitale, blant annet annonseteknologi. I dag teller selskapet 18 ansatte, og målet er å doble staben i Oslo og New York det neste året.

Selskapet ledes av Thomas Walle og Kjartan Slette, som tidligere var i ledelsen i strømmeselskapet Wimp/Tidal.

Selskap i kraftig vekst

Unacast

Teknoselskap med hovedkontor i Oslo.

Lager løsninger som kobler posisjoneringsdata med data fra nettet. Bruker data fra såkalte nettvarder, som finnes i mange butikker.

Kunder som laster ned en egen app, kan dermed få skreddersydde annonser på mobilen når de befinner seg i butikken.

12 ansatte i Oslo og New York.

Vis mer
Finske Open Ocean Capital, norske Investor samt fire amerikanske investorer gikk inn med fem millioner dollar i det to år gamle selskapet i våres. Dette var andre gang selskapet hentet penger. Ingen av investorene fra ifjor vår var med i vårens runde.

Gründerne vil ikke opplyse om dagens verdsettelse, men siden de beholder majoriteten betyr det at selskapet har en papirverdi på minst 80 millioner kroner.

Selskapet tilbyr løsninger som gjør det mulig å lage produkter, inkludert annonsering, tilpasset kundens nøyaktige fysiske posisjon. Dette gjør de ved å ha bygd verdens største plattform for sensorer, inkludert nettvarder.

- Utviklerne sitter i Oslo, markedsavdelingen i New York. Vi er som en stor familie, og det er ingen tilfeldighet at vi har slått sammen to leiligheter til kontorlokaler. Tanken er at det skal være hjemmekoselig på jobb. Vi har sofa, tv og et kjøleskap fullt av mat og drikke på kjøkkenet. Man skal ha lyst til å være her. Jeg har selv sovet noen netter på den sofaen der i hektiske arbeidsperioder, sier Kjartan Slette.

Alle må ta av seg skoene i gangen når de kommer på jobb. Foto: Per Thrana
- Ikke mest effektivt, og ikke attraktivt

Det er to grunner til at Unacast har gått «all in» for fleksijobbing:

- Åtte timer ved pulten er ikke åtte timer som fører selskapet videre. Antall arbeidstimer innen et visst tidsrom er ikke den mest effektive måten å måle suksess på, slik vi ser det. Dessuten får vi ikke tak i de beste hvis vi skulle kjørt et stramt arbeidstidsregime. De talentene vi er på jakt etter vil ikke jobbe sånn, sier Slette.

Full frihet under ansvar betyr imidlertid ikke lite tid på jobb, understreker han.

- Men det er mindre stressende å jobbe på denne måten. Man får bedre kontroll over sin egen tid og arbeidsdag. Dessuten har vi veldig flat struktur i Unacast. Alle tas med på beslutninger og føler eierskap til det vi får til. Tillit og frihet går begge veier, sier Kjartan Slette.

Bransjen de driver i, er i høyeste grad på fremmarsj, og hele det globale markedet er estimert til over 50 milliarder dollar innen 2022.

- Kunne dere ha drevet på samme vis med 100 ansatte?

- Godt spørsmål. Jeg vet ikke. Vi vokser fort, og på ett tidspunkt kan selvfølgelig ikke alle være med på alle avgjørelser lenger. Men med den organisasjonen vi har i dag har vi full fleksibilitet og kan snu oss raskt rundt. Hvis noe ikke funker, kan vi bare droppe det umiddelbart - vi må ikke vente uker og måneder på å avvikle noe. Det er en stor fordel, sier gründeren.

Til New York hver måned

En gang i måneden drar alle ansatte i Oslo til New York for å jobbe sammen med markedsavdelingen der, som ledes av Thomas Walle.

- Det er ikke bare jobbing når vi reiser dit. Vi prioriterer alltid å få til noen aktiviteter og spise middag sammen, drive teambuilding. Det koster jo litt å fly hele denne gjengen over til New York hver måned, men det er vel verdt pengene, sier Slette.

Fleksijobbing er en nødvendighet slik de driver i dag, understreker han. Dette stiller store krav til rekrutteringen.

Hver måned prioriterer Unacast felles aktiviteter for alle ansatte, her padling i New York. Foto: Privat
- Nyansatte må ha den samme grunnfilosofien - ellers krasjer det. De vi ansetter må være selvstendige. For oss funker det ikke med ansatte som trives med å ta imot ordrer om hva de skal gjøre. Derfor bruker vi også lang tid på hver rekruttering. Jeg tror fleksijobbing vil bli mer og mer utbredt fremover, i mange bransjer. Selv er jeg ikke i tvil: Hvis det fantes to Unacast-er og den andre kjørte stramme tøyler på arbeidstid, måling og skjemaer - vi ville kommet klart best ut, sier han.

Én av de ansatte i Oslo, Martin Sahlén, har vært med nesten helt siden oppstarten, og han legger ikke skjul på at det har vært en morsom reise.

- Vi blir som en stor familie. Selv om vi har full frihet, er vi veldig på hele tiden. Vi vil virkelig løse et problem, få til ting. Vi har stor faglig stolthet. Men når vi trenger fri, er det stor forståelse for det. Noen ganger er det greit å koble av helt, og det er aldri noe problem. Det er sånn det skal være, sier han.

- Avhengig av at selskapet tjener penger

Tim Rosenkilde, som er daglig leder i karriere- og outplacementselskapet Arbeidslivsressurs Norge, understreker at alle er forskjellige.

- Noen av oss kan trives særdeles godt ved at det er lite struktur, mens andre kan føle ubehag eller stress ved at det ikke er helt fastlagt hva slags forventninger arbeidsgiver har til innsats, i forhold til tid, sted eller innhold, sier han.

Tim Rosenkilde, Arbeidslivsressurs Norge.
En flytende grense mellom fritid og jobb kan være en stor utfordring for mange arbeidstakere, tror han.

Han peker på at de arbeidsgiverne som forsøker å skape en livsstil for de ansatte på arbeidsplassen, utgjør et ubetydelig mindretall av arbeidsgivere.

- Dette er gjerne selskaper som er teknologidrevne, begrenset i antall medarbeidere og som befinner seg i en tidlig gründerfase. Små teknologibedrifter vil lettere kunne danne en kultur som har noen av de samme funksjonene som en familie eller venneflokk. Men en slik stamme er nok avhengig av at selskapet tjener penger. I det sekundet selskapet sliter økonomisk, vokser seg større eller fusjoneres inn i et annet selskap, møter det på store utfordringer, sier han.

Rosenkilde peker riktignok på at større selskaper som Google, Apple og Virgin også har elementer av hypermoderne arbeidsgivere i seg.

- Men de er i mye større grad enn før avhengige av struktur og ansvarsforhold, nå som de har vokst seg store, sier han.

Les også: Jobben ble en besettelse

– Noen tror de mestrer multitasking, men det gjør de ikke.  

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.

Anbefalt av DNtv:

 

 

 

Jobb og ledelse Arbeidsliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Dagens Næringsliv AS
Postadresse:
Postboks 1182 Sentrum
0107 Oslo
Besøksadresse:
Christian Krohgs gate 16
0186 Oslo

Har du forslag til forbedringer på DN.no?

Name:Dagens Næringsliv Description: Nyheter fra næringslivet. Norges ledende næringslivstjeneste. opengraph icon E-mail:dn.no@dn.no