Nesten alle arbeidsplasser har «en sånn en»: Medarbeideren som «alltid» skal bryte regler, sette spørsmålstegn ved alt som blir gjort, og i det hele tatt være vanskelig å ha med å gjøre.

- Denne typen ansatte har alltid vært litt uglesett og ikke veldig populære. Men tidene har endret seg, og i det nye arbeidslivet er det tvert imot en styrke å ha disse egenskapene. For å komme videre trenger bedriften medarbeidere som tenker nytt og innovativt og utenfor boksen. Nå er den «plagsomme» medarbeideren in, sier partner og hodejeger Trine Larsen i Hammer & Hanborg.

Stadig flere kunnskapsbedrifter ansetter folk som er selvdrevne i jobben sin. Men da er det viktig at bedriften vet nøyaktig hva den trenger av den ansatte, og at den ansatte selv vet nøyaktig hva som skal gjøres.

- Hierarkiet på arbeidsplassene vil bli mindre og mindre fremover. Bare se hvordan de nye suksessbedriftene driver: De har flat struktur og stor fleksibilitet - og det fungerer! Årsaken er at de ansatte elsker jobben sin, og da jobber de hardt for å gjøre en god innsats. De trenger ikke en sjef som står over dem og forteller dem hva de skal gjøre, sier Larsen.

- Alt går så utrolig fort

Rekrutteringsrådgiver Tina Jørgensen i Hammer & Hanborg understreker at nyansatte i slike virksomheter må være visjonære, nyskapende, nysgjerrige og selvmotiverende for å lykkes.

- I dag går alt så utrolig fort, og arbeidslivet er i konstant endring. Da trenger man ansatte som kan snu seg rundt raskt og være åpne for alt nytt, sier hun.

Men det går ikke an å ansette kun én type mennesker:

- Før man skal ansette, er ledelsen nødt til å tenke over én ting: Kartlegg teamet. Hvem mangler? Hvilke egenskaper mangler i teamet? Det må være utgangspunktet, sier Jørgensen.

Da slutter «superstjernene»

Hvis de «vanskelige» medarbeiderne skal kunne blomstre og føre bedriften videre, er det imidlertid helt nødvendig at ledelsen tenker annerledes enn i dag, understreker Trine Larsen.

- Lederrollen har endret seg. For å lykkes som leder i fremtiden må man skape en kultur som gjør at det er lov å stille spørsmål og lov å gjøre feil. Digitalisering tvinger frem nye organisasjonsformer, og hierarkiet er på vei ut. Innovasjon fører bedriften videre, og det har aldri vært viktigere å tiltrekke seg de beste - og ikke minst holde på talentene, sier hun.

Men «superstjernene» slutter hvis de presses inn i rigide strukturer.

- Hvis alt blir regler, prosesser og rutiner, da gidder de ikke lenger. De elsker jobben sin, men gjør det best hvis de kan gjøre det på sin måte. Trives de ikke, finner de seg fort noe annet å gjøre - og da mister bedriften viktige nøkkelpersoner, sier Trine Larsen.

- Leter etter kopier

Tim Rosenkilde, som er daglig leder i karriere- og outplacementselskapet Arbeidslivsressurs Norge, er helt enig med Larsen i at det nye arbeidslivet trenger folk med andre egenskaper enn det som har vært vanlig.

- Ansetter vi like folk, får vi også like tanker. Skal vi tilpasse oss en verden som spinner stadig raskere og hvor innovasjon er et svært viktig konkurransefortrinn, så må vi ha medarbeidere som tenker annerledes, sier han.

Tim Rosenkilde, Arbeidslivsressurs Norge.
Tim Rosenkilde, Arbeidslivsressurs Norge. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
 

Han vil likevel være forsiktig med å kalle det en trend at plagsomme medarbeidere er «in».

- I Norge er nok de plagsomme medarbeiderne fortsatt ikke fullt ut verdsatt ennå. Mitt inntrykk er at store deler av rekrutteringsbransjen, og også norske bedrifter, fortsatt leter etter kopier av tidligere medarbeidere som har lykkes, sier han.

Likevel ser han en gryende bevissthet om at mangfold på arbeidsplassen gir grobunn for å tenke «utenom boksen».

- USA har kommet litt lenger enn oss på dette feltet. McKinsey er ett eksempel: De har gått bort fra å rekruttere bare medarbeidere med MBA, og henter nå inn nye med for eksempel Master of Arts-utdannelse, sier han.

- Feilen mange gjør er å ikke bruke god nok tid til å lage en skikkelig gjennomarbeidet profil av hvem man skal se etter, hva som er viktig for å lykkes i stillingen og hvilke egenskaper som kan løfte prestasjonene i denne stillingen, legger han til.

Les også: - Endringstakten er så rask at det blir vanskeligere og vanskeligere å ansette en person i en fast rolle

- Åtte timer ved pulten er ikke nødvendigvis åtte timer som fører selskapet videre

- Cv-en hører hjemme på museum  

 

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Anbefalt av DNtv:

 

- Vi her i Miami Gardens avgjør vanligvis om demokratene eller republikanerne vinner Florida
Sorte pastorer busser menigheten til stemmelokalene etter søndagsprekenen.
01:50
Publisert:

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.