Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Ann-Christin Andersen leder digitaliseringen av 40.000 ansatte i hele verden – fra Kongsberg

Ann-Christin Andersen har nylig fått det globale ansvaret for TechnipFMCs satsing på den digitale transformasjonen. Foto: Javad Parsa
Ann-Christin Andersen har nylig fått det globale ansvaret for TechnipFMCs satsing på den digitale transformasjonen. Foto: Javad Parsa les mer

Lederintervjuet

– Jeg ble skjelt ut i kontrollrommet. Etterpå satt jeg på do og gråt

Ann-Christin Andersens lederkarriere holdt på å få en brå stopp da hun reiste offshore.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Du har nylig fått det globale ansvaret for TechnipFMCs satsing på digital transformasjon. Med 40.000 ansatte verden over, hvordan klarer du å sitte i Kongsberg og skape engasjement over hele linjen?

– Jeg forsøker å sette en tydelig retning mot et ønsket mål, og gjøre alle kjent med den. Men det nytter ikke å misjonere budskapet ut via video, derfor samarbeider jeg tett med gode agenter i og utenfor selskapet. Vi har heldigvis mange kloke medarbeidere som skjønner hva denne transformasjonen kan bety for dem og våre kunder.

Ann-Christin Andersen

Navn: Ann-Christin Andersen

Stilling: Digitalsjef i TechnipFMC globalt

Født: 1966

Familie: Samboer, to døtre

Utdannelse: Executive MBA fra IMD Lausanne, bachelor i engineering fra Herriot Watt Edinburgh.

Lederkarriere: Adm.dir. i TechnipFMC Norge og flere lederstillinger i FMC, blant annet leder for kontroll og automasjon. Har jobbet i Kongsberg Maritime, ABB og Norske Shell.

Vis mer

– Hva er det jobben din egentlig går ut på?

– Kort fortalt er jobben å få til en kulturoppgradering i selskapet for å gjøre oss raskere og smartere på ryggen av digitalisering. Det handler om å kunne frigjøre kapasitet og samhandle bedre i en bransje hvor den teknologiske utviklingen går svært raskt. Vi er godt i gang, men har et stort potensial.

– Hva er de kuleste digitale løsninger som gjør det mulig å ha hele verden som arbeidsplass?

– Mens vi tidligere reiste verden rundt for å fysisk undersøke delene i produksjonen, bruker vi i større grad avatar-løsninger. Det er veldig kult å samhandle i en virtuell modell ved hjelp av 3D-briller, eller fjernstyre utstyr på den andre siden av kloden gjennom en skjermflate på kontoret i Kongsberg. Avstand blir mindre i en digital verden.

– Samtidig som dere ruster selskapet for fremtiden, er dere midt i en tøff nedbemanningsrunde akkurat nå. Hvordan opplever du som leder å stå i denne skvisen?

– Det er forferdelig vanskelig å be kolleger om å slutte. Det betyr mye å ha en meningsfull jobb og gode kolleger, og det er vondt å miste dette miljøet. Men som leder har jeg en forpliktelse til å gjøre justeringer for å sikre vår konkurransekraft, selv om det er brutalt.

– Hva kjennetegner en leder som er dyktig til å håndtere de ekstra tøffe periodene i et selskap?

– Man må holde stø kurs mot målet, og i vårt tilfelle har det vært å vinne flest mulig ordre i 2017. En dyktig leder bruker også god tid på tydelig formidling, slik at medarbeiderne forstår nåsituasjonen og hvor kursen går.

– Hvor viktig er det med mot og selvinnsikt for å lykkes på toppen?

– Uten mot hadde jeg trolig gitt opp som ung leder da jeg reiste offshore for å ha ansvaret for igangkjøring av automasjonsanleggene på Sleipner A-plattformen. Jeg ble skjelt ut i kontrollrommet. Etterpå så satt jeg på do og gråt og ville reise hjem. Det var ille, men det ble en lærerik periode, og erfaringen har gitt meg mot til å håndtere krevende situasjoner senere i karrieren. Jeg manglet kanskje selvinnsikt, for i etterkant vet jeg at jeg var et svakt ledd offshore. Selvinnsikt er viktig i ledelse, og spesielt toppledere trenger et indre kompass, for man får sjelden reelle tilbakemeldinger. Derfor må man evne å kunne se seg selv i speilet og erkjenne at i dag gikk det bra eller skikkelig dårlig, og lære av det.

– Hvordan kobler du av og samler nye krefter?

– Det høres kanskje litt sprøtt ut, men mannen min og jeg liker å kjøre fort med bil. Ikke i trafikken, altså, men forsvarlig på bane. Det er litt sånn racerbil light, og det er spesielt gøy å kjøre på isbane. Så er jeg glad i musikk, og var på AC/DC-konsert i Los Angeles. Dessverre så pådro jeg meg litt tinnitus, HMS-en var ikke helt på stell på Dodger Stadium, men det var en helt fantastisk opplevelse.(Vilkår)

Jobb og ledelse TechnipFMC Arbeidsliv Ledelse Lederintervjuet
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.