Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
- Dersom man ønsker å bli leder, skal man vite at det innimellom er nødvendig å velge det som kan kjennes litt ukomfortabelt, sier Torill Møklebust, HMS-sjef i Kværner. Foto: Javad Parsa
- Dersom man ønsker å bli leder, skal man vite at det innimellom er nødvendig å velge det som kan kjennes litt ukomfortabelt, sier Torill Møklebust, HMS-sjef i Kværner. Foto: Javad Parsa les mer

KTP

– Medarbeiderne har ikke noe valg når det er tatt en beslutning

– Det kan oppleves tidkrevende å følge detaljerte sikkerhetsprosedyrer, men det kan ta lengre tid å slurve med dem, sier Torill Møklebust, HMS-sjef i Kværner.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Som HMS-sjef er det ditt ansvar at medarbeiderne har en trygg arbeidshverdag. Hvordan går du frem for å sørge for god sikkerhet i alle ledd?

– Det er tre dimensjoner jeg må ha kontroll på. Man trenger en verktøykasse med gode rutiner og styringssystemer, og deretter er det nødvendig med riktig sikkerhetskompetansen i alle ledd. Både fra oss i overordnet ledelse og stab, og ut til arbeidslederen som har ansvaret for sin linje. Det siste – og vanskeligste – handler om kulturen. Vi jobber mye med sikkerhetskulturen for kontinuerlig å videreutvikle holdningene og adferden rundt dette.

– Hvor krevende er det å få hele organisasjonen til å tenke sikkerhet når det koker og tidsfristene er stramme?

– Det kan oppleves tidkrevende å følge detaljerte prosedyrer for kvalitet og sikkerhet, men jeg vil heller snu på det og si at det kan ta lengre tid å slurve med dem. Hvis det oppstår en hendelse som følge av svikt eller slurv, blir det stopp i arbeidet, omarbeiding og nye forsinkelser. Men det er selvsagt en utfordring innimellom. Kanskje spesielt hvis vi implementerer tiltak over hele linjen, som ikke alle avdelingene mener er like relevante for dem. Jeg er ingen tante Sofie, men medarbeiderne har ikke noe valg når det er tatt en beslutning om hvordan vi gjør ting i Kværner. Derfor jobber vi mye med at det er et personlig ansvar å overholde sikkerhetsrutinene, og holder fast ved at det gjøres for både egen og kollegaers del.

– Hva er din største frykt som HMS-sjef?

– Det verste som kan skje er at vi får en alvorlig hendelse med varig mén eller dødsfall. Vi har dessverre opplevd dødsulykke i Kværner, og det er selvfølgelig en HMS-sjefs verste mareritt. Vi har et høyt sikkerhetsnivå med gode rutiner, og jeg sover godt om natten, men det er samtidig et kontinuerlig arbeid. Min viktigste oppgave er å sørge for at alle våre medarbeidere og samarbeidende aktører kommer trygt hjem fra jobb – hver eneste dag.

– Hva er godt lederskap i dine øyne?

– En leder skal oppnå resultater gjennom andre, og det innebærer å legge til rette så alle i organisasjonen får de beste forutsetninger og muligheter til det. Så er det et viktig lederansvar å involvere og gjøre andre gode, men en leder må også vise retning ved å ha svar på hvor man er og hvor man skal. Så er det avgjørende med orden, og strukturer og systemer som sikrer kvalitet og effektivitet. Jeg er også opptatt av å løfte frem det som er bra, og gi ros, men også gi støtte og tilbakemelding når ting ikke går som det skal. Så bør også ledere sørge for å ha gode folk rundt seg. For egen del er jeg avhengig av å ha folk som er bedre enn meg til å dekke de områdene hvor jeg ikke er så flink.

– Du var selv ung da du ble leder, hva er dine beste tips til kommende lederspirer, og kanskje spesielt til unge kvinner?

– Grip mulighetene som dukker opp, og våg å ta steget helt ut. Selv fikk jeg min første lederjobb allerede etter ett år i arbeidslivet, og har aldri tenkt at det er annerledes for kvinner enn menn. Men dersom man ønsker å bli leder, skal man vite at det innimellom er nødvendig å velge det som kan kjennes litt ukomfortabelt.

– Hva er din verste HMS-opplevelse?

-Ha ha, da må vi langt tilbake. Rett etter at jeg var ferdig utdannet så dro jeg på loffen et halvt år i Sør – og Mellom-Amerika, og da var jeg ute for noen opplevelser jeg helst vil glemme. Vi kjørte blant annet buss hvor sikkerheten var helt fraværende, og bussen kjørte også på veier som nesten var regnet helt bort. Jeg er ikke spesielt risikosøkende og har jobbet med sikkerhet i hele yrkeslivet mitt, så dette var opplevelser jeg ikke var særlig komfortabel med. Det hadde ikke gått gjennom mine sikkerhetsprosedyrer i Kværner, i alle fall.(Vilkår)

Sjefens cv

Navn: Torill Møklebust

Stilling: Senior Vice president HSSEQ, Kværner

Født: 1978

Familie: Samboer og barna Eskil (8) og Etilie (5)

Utdannelse: MSc Industriell økonomi, NTNU

Yrkeserfaring: Direktør hr og sikkerhet i CargoNet, Vice president HSSE Kværner Contractors, Managing consultant Capgemini, sjef kvalitet og sikkerhet KTP (Sporveien)

Vis mer
Jobb og ledelse Cargonet Sporveien NTNUYrkeserfaring Torill MøklebustStilling KTP
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.