- Cv-en er i ferd med å dø ut, den hører hjemme på museum. I det nye arbeidslivet blir de personlige egenskapene viktigere og viktigere, sier hodejeger Trine Larsen i Hammer Hanborg.

Likevel innser hun at cv-en vil leve en stund til, siden mye rekruttering foregår på en «håpløs gammeldags måte».

- Siden jeg rekrutterer kandidater til digitale stillinger, tenker jeg nok litt annerledes enn mange andre. Men arbeidslivet er i endring, og cv-en blir mindre og mindre viktig. Det du må huske på, er at en cv og en søknad er et innsalg for å komme på intervju - ikke et middel for å få jobben, sier Larsen.

Hun vet hva som skal til for å holde på hennes interesse når hun blar gjennom cv-bunker for å plukke de riktige kandidatene:

- Gjør cv-en din så interessant som mulig, prøve å få x-faktoren til å skinne igjennom - raskt. Men i en cv er ikke dette så lett, innser hun.

- Jeg vil lese noe som viser at du har god «drive» og arbeidsmoral, at du tar ansvar for egen utvikling. Har du avansert i tidligere jobber, må du få frem dette også, forteller Trine Larsen.

Dokumentér arbeidsmoral

Som eksempel nevner hun en kandidat som virkelig viste at han var «den rette».

- Dette var en ung fyr jeg rekrutterte til en jobb som digital rådgiver. Han hadde tatt seg en ekstrajobb på Meny ved siden av studiene, avanserte i alle jobbene sine, og dét viste at arbeidsmoralen hans var på plass. Han fortalte også at han brukte flere timer hver kveld på å holde seg oppdatert på fagområdet sitt. Når han i tillegg kunne dokumentere at han hadde avansert i tidligere jobber - da var jeg overbevist, forteller hodejegeren.

- Hva er den største feilen mange jobbsøkere gjør?

- Alle forstår at en jobbsøknad må skreddersys for hver enkelt stilling man søker på, men få gjør dette med cv-en sin. Det er en stor tabbe. Jeg blir litt «matt» når jeg leser om hvilke hobbyer en kandidat har, at man er glad i å bake og gå tur, hobbyer som er helt irrelevante for jobben man søker. Og bilde til cv-en... Det kan gjøre mer skade enn nytte. Du redder ikke en dårlig jobbsøknad med et bra bilde, men du kan ødelegge en god jobbsøknad med et dårlig bilde, sier Larsen.

«Floskelleken»

«Floskelleken» har hun heller ikke sans for. Men dette er ikke bare kandidatens skyld, innrømmer hun.

- Mange arbeidsgivere og rekrutterere skriver en masse floskler i stillingsutslysninger. Du skal «brenne for» både det ene og det andre, og så videre. Så da må føler jo mange kandidater at de må «svare» på disse flosklene i cv-en sin også. Et tullete opplegg! (Saken fortsetter under)

 

Siden de tradisjonelle jobbene forsvinner i større grad og gründere og oppstartsbedrifter øker i antall, blir det stadig viktigere å vise at man har et engasjement for den type jobb man søker på, forklarer Trine Larsen.

- I disse nye bedriftene er man mer på jakt etter folk som passer inn og har en «drive». Å ha fått toppkarakterer i ulike fag betyr ikke like mye. Det viktigste da er å skrive en cv og jobbsøknad som fungerer som en «interessevekker» - ellers drukner du lett i søkerbunken, sier hodejegeren.

- Tull og tøys

- Det er bare tull og tøys at cv-en hører hjemme på museum. Den kommer til å leve i mange år fremover, sier Tim Rosenkilde, som er daglig leder i karriere- og outplacementselskapet Arbeidslivsressurs Norge.

Tim Rosenkilde.
Tim Rosenkilde. (Foto: Egil Smalberget)
 

- En cv og jobbsøknad blir preget av utviklingen, de også. En moderne cv ser ikke ut som for ti år siden. I dag legger man mye mer vekt på egenskaper. Så det å ville begrave cv-en, det har jeg ingen forståelse for i det hele tatt, sier Rosenkilde.

Cv-en skal være et styringskart som forteller mye om deg som person og den kompetansen du har. En god cv er proppfull av styrker du kan vise til og egenskaper som beskriver arbeidet ditt, forklarer han.

- Når hun sier at en cv skal være inngangsbilletten til et jobbintervju, da tenker jeg «jaha, er det noe nytt i det?» For det er har det alltid vært. Du må komme til et jobbintervju så du kan fokusere på alle de andre tingene der. Men cv-en er et godt verktøy før du kommer så langt, sier Tim Rosenkilde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Polarcus varsler milliardskrell

Han avslørte Bernie Madoff-skandalen - nå advarer han om tre nye pyramidespill

Swedbank-sjefen sparket

Se også DNTV: Headhunternes heteste tips til jobbintervjuet

Headhunternes heteste tips til jobbintervjuet
Se video
03:04
Publisert: