De neste dagene skal regjeringen snekre det første helblå statsbudsjettet fra bunnen av.

En av tingene de skal avklare, er hvor mye oljepenger de skal bruke. 

Konsernsjef Johan H. Andresen i industri– og finanskonsernet Ferd mener regjeringen bør bruke langt mindre penger enn den såkalte handlingsregelen tilsier.

– Statens pensjonsfond utland er omtrent ti ganger så stort i dag som da handlingsregelen ble innført. Fire prosent av 500 milliarder var en lykkepille. I dag ligner fire prosent av 5.000 milliarder mer på heroin. Begge skaper avhengighet, men tunge stoffer er langt mer smertefullt å legge av seg. Poenget er altså ikke å holde seg innenfor handlingsregelen, men hvor mye mindre vi bør bruke enn den tillater, sier Dagsavisen.

- Ikke prosenttallet som er relevant
Også sentralbanksjef Øystein Olsen har argumentert for å bruke mindre oljepenger og pekt på at det i dag er mer realistisk å bruke tre prosent enn fire.

Ferd-sjefen mener det ikke er prosenttallet, men det absolutte tallet, og hva vi bruker pengene på og investerer i, som er relevant. 

Andresen, som er engasjert i sosialt entreprenørskap, sier til Dagsavisen at han blant annet ønsker seg mer satsing på start-ups og økte offentlige innkjøp av sosiale tjenester. I tillegg ønsker han seg investeringer i utdanning, forskning og infrastruktur. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.