Norsk sokkel er det desidert viktigste satsningsområdet for det Stockholm-noterte oljeselskapet Lundin Petroleum, men administrasjonen sitter i Sveits.
Det ferske årsregnskapet viser med all tydelighet at norsk suksess får pengene til å regne over ledelsen.
* Styremedlem og nylig avgått toppsjef Ashley Heppenstall fikk en totalkompensasjon på 14,9 millioner dollar i 2015, tilsvarende 121 millioner kroner med dagens dollarkurs.
* Den nye toppsjefen, Alex Schneiter, måtte nøye seg med 10,3 millioner dollar, eller 84 millioner kroner.

Til sammenligning hadde Statoil-sjef Eldar Sætre 14,2 millioner kroner i skattbar lønn i fjor.

Fantom-opsjoner

Størstedelen av kompensasjonen for begge Lundin-toppene er knyttet til en såkalt "Phantom Option Plan", som ga Heppenstall og Schneiter henholdsvis 12,2 og 8,9 millioner dollar ifjor.

Ifølge Lundin-talskvinne Maria Hamilton er denne opsjonsplanen nå avsluttet, og gevinsten dermed å betrakte som en engangseffekt.

Som DN skrev i februar 2014, var opsjonene til Lundin-ledelsen omstridte da de ble utdelt i 2009. Flere store fond stemte mot programmet, som ga ledelsen rett til å innløse opsjonene til kurs 52,90 kroner. Aksjekursen ligger tirsdag på 134,90 svenske kroner i tolv-tiden.

Effekten har kommet over flere år. Regnskapet viser at begge de to sjefene lå på nesten helt tilsvarende totalt kompensasjonsnivå i 2014.
Schneiter og Heppenstall har begge jobbet med Lundin-familiens oljesatsning helt siden starten. Den svenske gruve- og oljefamilien har belønnet sine lojale medhjelpere rikelig. Schneiter var operasjonssjef i årevis helt til Heppenstall gikk av i fjor. Heppenstall er uansett fortsatt med som styremedlem i selskapet.

Ifølge årsregnskapet fikk Heppenstall i henhold til sin ansettelsesavtale utbetalt dobbel årslønn da han sluttet, samt at hans langtidsincentiv-program ble gjort opp med full uttelling.

Sverdrup-suksess

Det er fremfor alt funnet av Sverdrup-feltet på norsk sokkel som har løftet Lundin Petroleum opp i elitedivisjonen av middelstore oljeselskaper. Da størrelsen på gigantfunnet ble klart i 2011, løftet Lundin-kursen seg fra et nivå på 75 svenske kroner til oppi 178 svenske kroner. Siden er kursen blitt senket av oljeprisnedturen, men Lundin har holdt bedre stand enn de fleste oljeselskaper i nedturen. Statoil kjøpte seg nylig opp til tolv prosents eierskap i Lundin.

 

Lundins nye toppsjef Alex Schneiter.
Lundins nye toppsjef Alex Schneiter. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.