Forsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning ser flere potensielle skjær i sjøen i regjeringsforhandlingene mellom Venstre, Frp og Høyre etter nyttår. Og som Venstre-leder Trine Skei Grande også hintet om lørdag, er det spesielt det å oppnå enighet mellom Frp og Venstre som blir en utfordring for partiene, tror forskeren.

– Dette er en vanskelig situasjon fordi Venstre og Frp har nærmest motsatt politikk på enkelte områder, sier Bergh til NTB.

Han trekker blant annet frem enkeltsaker som vern av Lofoten, Vesterålen og Senja og politikkområder som samferdsel og integrering som punkter der avstanden er stor.

– Og så handler det jo også om posisjoner. Jeg vil tro Klima- og miljødepartementet, utdannelse, samferdsel og innvandring og integrering er blant de postene Venstre vil være interessert i, sier forskeren.

Han tror imidlertid det sitter langt inne for Frp å gi fra seg noen av sine statsråder.

– Frp har jo klare incentiver til å stå på sin politikk og sine krav. De gjorde jo et godt valg i høst, så deres rolle i regjeringen har vært vellykket sånn sett. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er for eksempel et av Frps sterkeste kort, og det kan tenkes at de også oppfatter at hun bidro til det gode valgresultatet i høst, sier Bergh.

Han vil ikke si noe om hvor sannsynlig han tror det er at Venstre faktisk ender opp med å gå inn i regjeringen, men han regner med at de har en slags plan.

– Jeg går jo ut ifra at uttalelsen Venstre kom med lørdag, var vel gjennomtenkt, og at de har en slags idé om løpet videre. De er avhengige av å få gjennomslag, og det skjønner jo alle tre partiene, sier forskeren.(Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Derfor har vi norske flagg på juletreet
Kjetil Wiedswangs julekalender: Skikken med å pynte juletreet med norske flagg har et krigersk opphav.
01:13
Publisert: