Sikkerhetsrådgiver John Boltons utfall kommer mens ICC vurderer å etterforske krigsforbrytelser som kan ha blitt begått av amerikanere i Afghanistan. USAs utenriksdepartement har tidligere protestert mot ICC-aktoratets begjæring om etterforskning.

Bolton mener ICC utgjør et angrep på USAs suverenitet.

– I teorien skal ICC holde gjerningsmennene bak de mest sjokkerende grusomheter ansvarlige for sine handlinger, sørge for rettferdighet for ofrene og hindre framtidige overgrep gjennom avskrekking, sier Bolton.

– I praksis har imidlertid domstolen vært ineffektiv, uansvarlig, og rett og slett farlig, mener Trumps sikkerhetsrådgiver.

Ifølge New York Times truer Bolton med at USA vil forby dommere og andre ICC-medarbeidere innreise til USA, fryse kontiene deres, og rettsforfølge dem i det amerikanske rettsystemet.

- Vi vil gjøre det samme overfor ethvert selskap og enhver stat som bidrar i en ICC-etterforskning av amerikanere, sier Bolton ifølge avisen.

– Hvis domstolen kommer etter oss, Israel eller andre amerikanske allierte, vil vi ikke sitte i ro, sier Bolton.

ICC holder til i Haag i Nederland og har mandat til å rettsforfølge krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord. President Bill Clinton signerte Romavedtektene som innebar opprettelsen av ICC, men hans etterfølger George W. Bush trakk siden USAs støtte av frykt for at landet ville bli urettmessig rettsforfulgt av politiske årsaker. Totalt er 123 stater medlemmer av domstolen.

Kritikken av ICC kommer samtidig som amerikanske myndigheter bekrefter at de stenger den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLOs kontor i Washington.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Å ødelegge en hel bank er enkelt
DNs Terje Erikstad forklarer hvorfor.
02:07
Publisert: