John Fredriksen posisjonerer Golar LNG i det boomende LNG-markedet og bestiller ytterligere to LNG-skip for 400 millioner dollar.

LNG betyr "Liquid natural gas" og er naturgass som kjøles ned til flytende form for lettere å kunne transporteres. Når LNGen når ankomststedet, kan væsken varmes opp til gassform igjen.

Det er kun en drøy uke siden Golar LNG annonserte at selskapet har bestilt fire 160.000 kubikkmeter LNG-skip fra det koreanske verftet Samsung Heavy Industries til totalt 800 millioner dollar. Ved å overta kontrakter fra det John Fredriksen-kontrollerte World Shipholding som har fremforhandlet kontraktene, sikret LNG-rederiet seg levering av tre LNG-skip allerede i 2013 og ett tidlig i 2014. World Shipholding eier 46 prosent av Golar LNG.

Golar fikk samtidig opsjon på å kjøpe ytterligere fire fartøy. Det er to av disse opsjonene som nå er utløst.

Forhandler om flere
- Tilbud- og etterspørselsbalansen for LNG shipping ser stadig mer attraktiv ut. Det synes klart etter en kontinuerlig styrkelse i den globale LNG-etterspørselen og tilbudsveksten at en stor del av ny infrastruktur, inkludert shipping, vil trenges i kommende år. De relativt tidlige leveringsdatoene og opsjonspakken gjør dette til en attraktiv avtale for Golar, sa styreformann John Fredriksen da de fire første kontraktene ble underskrevet.

Og det stopper ikke der. Golar LNG er i sluttsamtaler om faste kontrakter for bygging av flere FSRU-skip (flytende lagrings og regassifiseringsskip), skriver selskapet i en melding.

"Styret er fornøyd med ledelsens arbeid for å sikre de mest attraktive verftsplassene, fra de mest erfarne verftene", heter det i meldingen ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

Det eksisterende nybyggprogrammet ventes finansiert av kontantbeholdning, arbeidskapital og bankfinansiering.

"Styret ser ikke behov for å hente egenkapital for å finansiere det eksisterende nybyggprogrammet", heter det i meldingen.

Venter dobling i LNG-markedet
Fredriksen satser hardt i et LNG-marked som ventes å vokse kraftig i årene fremover. Oljeselskapet Woodside petroleum venter at markedet for LNG vil doble seg frem til 2025.

Den sterke veksten i energiforbruket i mange asiatiske land ventes dekket av LNG. Japan var allerede før det store jordskjelvet i mars verdens største LNG-importør. Jordskjelvet og den påfølgende tsunamien satte ut mange av landets atomkraftverk, og noe som har ytterligere økt behovet for LNG.

LNG er populært som aldri før både fordi land ønsker å redusere sin avhengighet av råolje og diversifisere energimiksen. I tillegg vinner den flytende naturgassen markedsandeler på grunn av krav om renere energikilder. Naturgass anses som den reneste av de fossile brenslene.

Les også dagens børskommentar: Børshopp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.