John Fredriksen lyktes med sitt ultimatum. Torsdag morgen ble det klart at Seadrill har sikret seg over 50 prosent av aksjene i Sevan Drilling.

Seadrill kjøpte i går onsdag 3.130.589 Sevan Drilling-aksjer, og hadde dermed 30,43 prosent av aksjene.

Samtidig hyret Fredriksen inn DNB Markets for å undersøke muligheten for å kjøpe inntil 116.947.252 aksjer til kurs 3,95 kroner, som ville bringe eierandelen til 50 prosent.

I dag morges kom meldingen om at Seadrill har fått aksept fra tilstrekkelig antall aksjonærer til å nå 50 prosent eierandel.

- Verdiødeleggende
Bakgrunnen for oppkjøpsraidet, er misnøye med styringen av selskapet der Seadrill og Fredriksen var klart største aksjonær med 28 prosent eierandel før onsdag.

"Seadrill mener at finansieringsplanen foreslått av Sevan Drilling 19. juni er verdiødeleggende for Sevan Drilling. Betinget av det foreslåtte aksjekjøpet vil Seadrill søke å foreslå en alternativ og bedre finansstruktur", het det i en melding publisert i går.

Seadrill har dessuten til hensikt å kreve ekstraordinær generalforsamling for valg av nytt styre, "som reflekterer den nye aksjonærstrukturen", og vil tilby å ta over management av Sevans rigger.

Ga ultimatum
Fredriksen gav i går klar beskjed om hva den største aksjonæren i Sevan ville gjøre dersom han ikke fikk viljen sin.

"Dersom Seadrill ikke klarer å kjøpe 50,1 prosent vil Seadrill vurderer å selge sin eksisterende eierandel i Sevan Drilling", het det.

Seadrill vil gi et pliktmessig bud på resten av aksjene i Sevan Drilling.

Interessant, men for lavt
De uavhengige styremedlemmene i Sevan Drilling mener tilbudet fra Seadrill undervurderer selskapets eiendeler og utsikter, ifølge en melding.

Styret støtter også finansieringsplanen og mener prisen representer en betydelig rabatt i forhold til konsensus blant analytikere for verdijustert egenkapital.

Nestleder Kristian Johansen vurderer tilbudet fra Seadrill som «veldig interessant og uventet», opplyser han til TDN Finans.

Samtidig gjentar han at tilbudet på 3,95 kroner per aksje som sålangt har sikret Fredriksen-systemet kontroll er for lavt.

- På den andre siden så ser vi på tilbudet som veldig interessant, da det er synergier både finansielt og operasjonelt, sier Johansen til TDN Finans.

Styret vil nå gå i dialog med Seadrill for bedre å forstå tilbudet både med tanke på finansieringsløsning og eventuell management-avtale.

Sevan Drilling SEVDR stiger 17,65 prosent til 4 kroner, omsatt for 568 millioner kroner, som nest mest omsatte aksje på Oslo Børs etter transaksjonene.

Les også:
John Fredriksen tapte krigen, men vant 133,5 millioner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.