Fredag inviterte finansminiister Siv Jensen shippingmilliardær John Fredriksen (70) tilbake til Norge igjen - 28 år etter at han forlot landet.

Selv innrømmer Fredriksen at han har et ønske om å komme tilbake.

- Det hadde vært hyggelig før jeg går i graven, men jeg ser ikke den muligheten dessverre, sier Fredriksen til Dagens Næringsliv.

- Har forsøkt

Fredriksen er i Oslo i forbindelse med sin årlige julelunsj med nærmeste medarbeidere og forretningsforbindelser på Theatercaféen.

Fredriksen og hans indre krets har et fast bord på den tradisjonsrike restauranten. Selv har ikke shippingmilliardæren hatt adresse i Norge siden midten på 1980-tallet.

Fredriksen avviser imidlertid at det er motvilje mot å betale skatt som gjør at han ikke kommer hjem igjen.

- Det er ikke skatt. Du kan si det har vært veldig mye frem og tilbake. Med nye regler og slike ting. Det har vært veldig mye episoder opp gjennom årene, sier Fredriksen.

Fredriksen har i en årrekke hatt et turbulent forhold til sitt fødeland, etter at han i 1986 ble arrestert og siktet for oljesvindel. Han satt 116 dager i varetekt, men saken endte med et forlik og et forelegg på to millioner kroner.

De siste årene har rederen gitt vekslende signaler om hvorvidt han en dag vil vende tilbake til hjemlandet.

- Jeg har forsøkt mange ganger tidligere. Jeg har alltid vurdert muligheten, sier Fredriksen til DN fredag.

Full forståelse

Finansminister Siv Jensen sier til DN har full forståelse for at enkelte - og særlig bedriftseiere - velger å flykte landet. Samtidig understreker hun at Norge trenger mennesker som Fredriksen.

Les saken: Siv Jensen ønsker John Fredriksen velkommen tilbake til Norge

- Alle har en rett til å ta egne valg. Han tok det valget for mange år siden. Hvis han har lyst til å ta et nytt valg, må han bare gjøre det, sier hun til Dagens Næringsliv fredag formiddag.

Selv fastslår Fredriksen at han enn så lenge kommer til å holde seg i London og på Kypros:

- For øyeblikket trives jeg best i utlandet, for å si det sånn.

Les også:

Spår Seadrill ned nye 40 prosent

Seadrill raser på børsen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.