Fredag trakk Tor Olav Trøim seg fra styrene i Archer og Seadrill. Nå har han også valgt å trekke seg fra Marine Harvest, og er dermed ute av alle selskapene hvor John Fredriksen er majoritetseier. Det skjer etter et partnerskap på 19 år.

I løpet av noen dramatiske døgn er båndene kuttet mellom Norges rikeste mann, John Fredriksen (70) og hans mangeårige våpendrager Tor Olav Trøim (51). Sammen har de skapt nær 100 milliarder kroner i børsverdier siden Trøim begynte hos Fredriksen i 1995.

Striden skal skyldes ulik oppfatning av veivalg rundt særlig ett selskap:  Gassfraktselskapet Golar LNG, som Trøim satser tungt på.

Fredriksen solgte seg tidligere i september ned i selskapet. Til DN forklarer Fredriksen nå for første gang hvorfor hans solgte seg ned i Golar LNG - at han var uenig i veivalget til selskapet.

- Når det gjelder salget i Golar så valgte selskapet en mer spekulativ strategi, som vi var uenig i, sier Fredriksen.

Les saken om bruddet mellom Fredriksen og Trøim på DN+
«Trøim var en ansatt og en god bidragsyter til å hjelpe med å bygge selskapet videre» dnPlus  

Etter det DN kjenner til skal Fredriksens nedsalg i Golar ha bidratt til en betydelig nedkjøling i forholdet til Trøim, som i tur førte til at Trøim trakk seg fra styrene i riggselskapet Seadrill og i oljeserviceselskapet Archer.

Søndag kveld kom meldingen fra Marine Harvest.

«Styret vil takke Tor Olav Trøim  for hans lange tjeneste som styremedlem og for hans bidrag til å utvikle Marine Harvest  til verdens ledende sjømatselskap» heter det i børsmeldingen.

I begynnelsen av august ble det klart at Ørjan Svanevik begynner i Fredriksen-gruppen. Der skal han arbeide tett sammen med Fredriksens nære medarbeidere Harald Thorstein og Espen Westeren med oppfølgingen av selskapene.

Mens Westeren konsentrerer seg om Fredriksens private investeringer, vil Svanevik og Thorstein bruke tid på de børsnoterte selskapene i Fredriksen-gruppen. Svanevik foreslås også som nytt styremedlem i Marine Harvest etter Trøim.

Det var i slutten av juli det først ble klart at Trøim skulle ha en friere rolle mot Fredriksen enn tidligere. Han fikk med seg aksjer verdt 1,6 milliarder kroner, men skulle fortsatt sitte i styret i Seadrill og Marine Harvest.

DN har flere ganger gjennom helgen forsøkt å få en kommentar fra Tor Olav Trøim til denne saken, uten å lykkes.

Les også:

Brende: Avtalen viktig for Afghanistans fremtid

Så mye koster det egentlig å lage en iPhone 6

- Dette er faktisk grunnen til at hun er statsminister  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.