John Fredriksens selskaper for oljehandel får 82 millioner kroner i bot for å ha manipulert råoljeprisen.

Selskapene godtar bøtene, en såkalt «consent order», samt tre år med ekstra kontroll og tilsyn for å avslutte saken.

Det varslet det amerikanske tilsynet for råvarehandel (CFTC) sent mandag kveld lokal tid.

Bøtene rettes mot selskapene Arcadia Petroleum, Arcadia Energy og Parnon Energy samt traderne James Dyer og Nicholas Wildgoos.

Selskapene eies av den norsk-kyprotiske skipsrederen John Fredriksen.     

Må godta tilsyn

Boten er på 13 millioner dollar, knapt 82 millioner kroner.

Fredriksen-selskapene ilegges i tillegg begrensninger på adgangen til å operere i det amerikanske råvaremarkedet, og må hyre inn en uavhengig konsulent før å føre tilsyn med selskapenes etterlevelse av regelverket.

- Gjennom denne saken holder CFTC markedsaktører som søkte å tjene på å undergrave det amerikanske råoljemarkedet ansvarlig. Tilsynet vil jobbe for å beskytte markedene vi er ansvarlig for mot manipulasjon, enten av direkte eller indirekte art, skriver direktør Aitan Goelman i en pressemelding.

Selskapene skal ha manipulert, eller forsøkt å manipulere, oljeprisene i fremtidsmarkedet ved New York Mercantile Exchange (NYMEX) i perioden januar til april 2008.

Kjøpte store mengder olje

Som DN har skrevet tidligere, hevder CFTC at Wildgoose og Dyer kjøpte store mengder olje i den hensikt å skape et inntrykk av det hersket knapphet på olje i Cushing, det største knutepunktet for råolje i USA.

Samtidig profitterte traderne på handel med finansielle kontrakter på amerikansk olje ved råvarebørsene i New York og i London.

Meglerne kjøpte store megnder fysisk olje som de la på lager. Mens lageret vokste og frykten for oljeknapphet spredte seg i markedet, steg prisforskjellen mellom de ulike kontraktene kraftig.

Dermed kunne traderne snu seg rundt, selge med profitt og inngå nye veddemål av samme art.

DN har tidligere skrevet at Fredriksens selskaper fikk en netto gevinst på anslagsvis 35 millioner dollar, cirka 220 millioner kroner.

Telegrambyrået Reuters anslår mandag kveld overskuddet til "over" 50 millioner dollar, nesten 315 millioner kroner.

Foruten boten ilegges Parnon fysiske handelsbegrensninger i tre år. Selskapene må også å arkivere dokumenter og lydbåndopptak i tre år.

Endelig pålegges selskapene å samarbeide med en uavhengig konsulent for å evaluere selskapenes systemer for etterlevelse og kontroll, ifølge en melding fra tilsynet.


Les også: - Det er alltid noe vi er uenige om


  - Signaliserer at Fredriksen synes det er et greit tidspunkt å selge seg ned på

 
Trøim trapper ned i Fredriksen-systemet: Får 1,6 milliarder  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.