De aller rikeste i Storbritannia har er inne i et trøblete år. Sunday Times' årlige liste over de tusen rikeste i Storbritannia - The Rich List - viser at antall pundmilliardærer, rikinger som er gode for knapt 12 milliarder kroner eller mer, faller for første gang siden finanskrisen. Fra 80 i 2015 til 77 i år.

John Fredriksen faller

Skipsreder John Fredriksens formue faller ifølge listemakerne i Sunday Times for tredje år på rad. Den London-bosatte norskfødte kyprioten figurerer på 14. plass på årets liste med en formue på 6,3 milliarder pund.

I 2015 var Fredriksen med familie på 11. plass med 7,24 milliarder pund, og i 2014 og 2013 helt oppe på sjette plass med 9,25 milliarder pund.

Det betyr at bortimot en tredel av Fredriksen-familiens formue er borte på to år.

I 2011 var Fredriksen inne på sjuendeplass. Men den gang holdt det med en formue på 2,75 milliarder pund.

Stålkrise

Stålkrisen har ved siden av EU-kampen dominert britisk offentlighet de siste ukene. Etter at indiske Tata Steel la alle de fire gjenværende britiske stålverkene sine ut for salg, og truet med nedleggelse av minst 15.000 arbeidsplasser.

Stålsetter seg

Den britiskbaserte indiske stålmogulen Lakshmi Mittal, som kontrollerer stålselskapet ArcelorMittal, er blant de største taperne. I 2008 toppet han Rich List med en anslått formue på 27,7 milliarder pund. Han er nå nede på 11. plass med en formue på 7,1 milliarder pund, to milliarder pund mindre enn ifjor.

Indisk på toppen

Men britisk-indiske rikinger dominerer toppen av liste. De indisk-fødte Reuben-brødrene, som er store i eiendom, topper listen med en formue på 13,1 milliarder pund. Opp hele 3,4 milliarder pund fra 2015. De eier blant annet flyplassene London Oxford og London Heliport, samt Millbank Tower i London.

Et annet indisk brødrepar, Sri og Gopi Hinduja, som er store innen industri og finans, er nummer to med en anslått formue på 13 milliarder pund.

Den amerikansk-russiske industrimannen Lev Blanatnik, som også eier Warner Music, toppet listen ifjor. Han er nå nede på tredjeplass med 11,6 milliarder pund, ned fra 13,2 milliarder ifjor.

Det er i år rekordmange kvinner i år med 125 blant de tusen rikeste. Det krevdes i år 103 millioner pund, eller rundt 1,2 milliarder kroner, for å komme med på listen.

Noen høydepunkter

- Lewis Hamilton - formel en-kjører - er rikeste idrettsmann med 106 millioner pund.

- Wayne Rooney - fotballspiller - topper listen for unge idrettsfolk med 82 millioner pund.

- Paul McCartney - tidligere The Beatles - er rikeste musiker med 760 millioner pund.

- Adele er rikeste kvinnelige musiker noensinne med 85 millioner pund.

- James Dyson - industrimann og oppfinner, blant annet av den posefrie støvsugeren - er den første self made briten som er verdt over fem milliarder pund.

- Denise Coates - kvinnen bak verdens største gamblingselskap Bet365 - er rikeste selv made kvinne med vel 3,7 milliarder pund.

Søstrene Fredriksen på julelunsj
Døtrene Kathrine og Cecilie hastet forbi fremmøtt presse, da de ankom farens tradisjonsrike julejunsj på Theatercaféen i Oslo.
00:26
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.