Den krevende situasjonen i Europa er også en stor utfordring for Norge gjennom norsk eksportindustri. Men det er også fare for at vi vil rammes indirekte gjennom fallende oljepris, advarer finansminister Sigbjørn Johnsen til TDN Finans onsdag.

- Europa er viktig for Norge, men også for vekstøkonomiene. Dersom disse økonomiene trekker seg sammen vil Norge kunne rammes via oljeprisen og verdensmarkedet, så vi må forberede oss godt, sier han.

Finansministeren understreker at konkurranseevne må være i fokus både i inntektsoppgjøret til våren og i regjeringens budsjettarbeid som starter i mars.

- Nå dreier det seg om at de som er i arbeid viser stor ansvarlighet slik at folk i eksportindustrien ikke mister jobben sin, sier Johnsen videre.

Stigende optimisme
Han viser til at Norge kan forberede seg gjennom finans- og inntektspolitikken, og er glad for at også bedrifter tar ansvar gjennom å bygge opp kompetanse til å stå rustet mot en eventuell krise.

- Vi må forberede oss nå, og det skal vi klare. Når vi eventuelt blir rammet er det for sent.

Samtidig mener han å se tegn til stigende optimisme i det europeiske markedet for tiden. Det kan være positivt både for banksektoren og for utfordringene Europa står overfor.

- Det har kommet en del lyspunkter i de internasjonale finansmarkedene den seneste tiden, sa han.

Sentralbanken må få musklerFinansminister Sigbjørn Johnsen mener Den europeiske sentralbanken må ta, og spille, en større rolle i eurosamarbeidet fremover.

- Det må nok modnes, men noe av det som kjennetenger valutaområder er at de har en felles sentralbank og ESB må nok etter hvert ta på seg typiske sentralbankroller. Så må selvfølgelig medlemslandene være enige i det og gi sentralbanken de musklene som trengs. Jeg tror det er ganske åpenbart for de aller fleste, sier han til TDN Finans.

Johnsen drar til Paris for å møte øvrige europeiske finansministeren senere i dag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.