Tre palestinere ble skutt og drept og flere hundre skadd i voldsomme sammenstøt i Jerusalem og på Vestbredden etter fredagsbønnen. Også flere israelske soldater ble såret.

I en tale sent fredag kveld sier Abbas at kontakten med Israel legges på is inntil okkupasjonsmakten fjerner de nye tiltakene på Haram al-Sharif, som jøder kaller Tempelhøyden. Palestinske myndigheter samarbeider tett med Israel om sikkerheten på Vestbredden, men presidenten utdyper ikke hvilke forbindelser han sikter til.

Uroen denne uken skyldes at Israel har utplassert metalldetektorer på den hellige høyden. De nye sikkerhetstiltakene ble innført da to israelske politifolk og tre væpnede palestinske israelere ble drept i en skuddveksling på høyden for en uke siden.

Både palestinske ledere og Jordan, som i henhold til Oslo-avtalen har overoppsyn med Haram al-Sharif, har krevd at metalldetektorene fjernes øyeblikkelig. Den innmurte høyden er offisielt under muslimsk kontroll, og det er kun muslimer som har lov til å be der. Men palestinerne har lenge mistenkt Israel for å ville ta kontroll over høyden, selv om israelske myndigheter avviser dette.

Abbas skal ha forsøkt å få USA på banen i håp om at amerikanerne kan presse Israel til å fjerne metalldetektorene.(Vilkår)

Sauseskolen: Hjemmelaget majones
Sauseskolen: Hjemmelaget majones.
00:57
Publisert: