Finanskrisen synes å ha vært en kortvarig affære for storbanken JP Morgan Chase. Selskapet leverte et resultat på bare 702 millioner dollar eller 0,06 dollar per aksje i fjerde kvartal 2008 da finanskrisen var et faktum.

Et år senere er lønnsomheten tilbake for fullt. I årets fjerde kvartal mer enn firedoblet JP Morgan Chase resultatet til 3,28 milliarder - tilsvarende et resultat på 0,74 dollar per aksje.

11,7 milliarder
Det overgår også forventningene til aksjemarkedet. Ifølge nyhetsbyrået TDN Finans var det ventet et resultat eksklusive spesielle poster på 0,61 dollar.

Senere i dag får markedet nok en pekepinn for hvordan det har gått i USAs finansnæring når investeringsbanken Merrill Lynch også leverer resultat for fjerde kvartal.

For året sett under ett hadde JP Morgan et resultat på 11,7 milliarder dollar eller 2,26 dollar per aksje. Det er en nær dobling fra 2008-resultatet på 5,6 milliarder eller 1,35 dollar per aksje.

Nådde ikke opp
JP Morgans toppsjef Jamie Dimon er derimot langt fra fornøyd.

- Vi er glade for at vi har generert et resultat på 3,3 milliarder dollar i fjerde kvartal og nesten 12 milliarder for året. Selv om disse resultatene viser fremgang, så anerkjenner vi at de ikke nådde opp til hverken en adekvat avkastning på kapitalen eller selskapets inntektspotensial, sier Dimon.

Den selvkritiske uttalelsen er tydeligvis noe aksjemarkedet har merket seg. Aksjen faller tilbake nesten to prosent i førhandelen i USA.

- Fortsatt forsiktige
Resultatet i fjerde kvartal 2009 inkluderer tapsavsetninger på 181 millioner dollar. Selskapet hadde en kjernekapitaldekningsgrad på 8,8 prosent ved utgangen av kvartalet, ifølge TDN Finans.

- Vi ser en viss stabilitet i forfalt gjeld, men kostnader for forbrukerkreditt er fortsatt høy og svake både arbeidstall og huspriser fortsetter. Vi er derfor fortsatt forsiktige, sier Dimon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.