JP Morgans egenhandler i markedet for konkursforsikringer har gitt ny næring til debatten om hvorvidt banker tar for stor risiko med føderalt forsikrede og subsidierte penger, ifølge Bloomberg.

Traderen Bruno Iksil ved JP Morgans London-kontor skal angivelig ha inngått et enormt veddemål mot markedet på at en rekke amerikanske selskaper ikke vil gå konkurs i løpet av de neste fem årene, ifølge Bloomberg News, som viser til ikke-navngitte kilder.

Én eksponering mot såkalte credit default swaps (CDS) skal alene være på 100 milliarder dollar, rundt 580 milliarder kroner. Samtidig antydes det at meglerhuset kan ha inngått sikringsavtaler mot de samme kontraktene, men med kortere løpetid.

Grunnet Iksils innflytelse på markedet skal motparter ha gitt ham økenavnet «Voldemort», etter den mektige trollmannen i Harry Potter-bøkene.

Aktualiserer risikotakning
Handlene som det refereres til oppstod like før påske, og kommer på samme tid som amerikanske myndigheter debatterer implementering av den såkalte «Volcker-regelen», som nettopp skal begrense risikotakning blant statsstøttede banker.

- Jeg vil ikke bli overrasket om tilhengerne av Volcker-regelen bruker dette som et test-case, sier advokat og partner Douglas Landy i advokatfirmaet Allen & Overy som representerer kanadiske banker som er mot gjeldende utkast til regelendringen.

Senator Jeff Merkely kritiserte transaksjonene i en uttalelse som krever Volcker-regelen raskt implementert, mens representanten Brad Miller uttalte at de viser at amerikanske lover på området burde bli implementert internasjonalt, ifølge Bloomberg.

Harvey Pitt, tidligere styreleder i det amerikanske finanstilsynet SEC, uttalte at han ville be JP Morgan forklare transaksjonene, og deretter få tilsynet til å offentliggjøre dette.

- Hver gang en trader kan være dominerende i markedet, må det reises nødvendige regulatoriske bekymringer. Det betyr at markedene kan påvirkes av én enkelt aktør, og det er ikke slik markedene våre bør fungere, sier Pitt til Bloomberg Television.

«Volcker-regelen» er ventet å tre i kraft i juli i år, men amerikanske myndigheter diskuterer fortsatt unntak fra regelen i tilfeller der selskaper investerer for å sikre seg (hedging) og for å redusere risiko i låne- og trading-virksomheten, heter det.

Misfornøyde hedgefond
Bloomberg-artikkelen baserer seg på intervjuer med fem ulike motparter og kjøpere av konkursforsikringene, som hevder at traderen Bruno Iksil i JP Morgan er motpart og at handlene ser ut som veddemål som meglerhuset tar over egen bok (proprietary bets).

Iksil er ansatt i JP Morgans egen investeringsvirksomhet, tilknyttet bankens økonomiavdeling, og som hjelper virksomheten med å styre markedsrisiko og å investere overskuddskapital, ifølge Bloomberg.

- En person i den posisjonen i JP Morgan vil typisk ikke drive ren spekulasjon men være involvert i en strategisk risikohåndtering for selskapet, sier professor Darrell Duffie ved Stanford University til Bloomberg.

Motpartene mener også at bankens handler har beveget markedet. Gapet mellom de relative verdiene på CDS-indeksene og gjennomsnittprisen på forsikringene knyttet til selskapene i indeksene har nemlig utvidet seg, påpeker frustrerte hedgefond, som har satset på at gapet vil minke, ifølge Bloomberg.

- Om handlene faktisk var en del av en risikohåndteringsstrategi, ville ikke intensjonen være å bevege markedene. Den mest åpenbare løsningen vil være å redusere omfanget av store trading-posisjoner i fremtiden, sier Duffie ved Stanford.

JP Morgan ønsket ikke å kommentere saken overfor Bloomberg.

Les også:
Bedre enn ventet for JP Morgan

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.