J.P. Morgan mener integrerte oljeselskaper går inn i en periode med mer ettertrykkelig kontantbevaringsmodus i lys av høyt tilbud av billig olje og utsikter til svakere vekst i fremvoksende markeder. Dette kan gi utslag i ytterligere kutt i bemanning og investeringene.

Det fremgår av en oppdatering onsdag.

Meglerhuset har gjort en analyse av kutt i driftsinvesteringer som kreves for å rebalansere kontantstrømmen for å bevare bærekraftige i utbytter. Dette kan skape et «hull» i oppstrømsveksten, som kan føre til M&A-aktivitet for å fylle opp reservene.

«På dette stadiet, er det uklart om slike fusjoner og oppkjøp vil være verdiøkende i en «lavere-for-lengre»-verden, spesielt hvis reserveverdiene faller ytterligere på risikoprising», konkluderer meglerhuset.

Smart oppkjøpsprising og betydelige kostnadssynergier vil være avgjørende, fremholder de.

Investeringsfall

I analysen skriver meglerhuset videre at oppstrømsinvesteringer kan falle med nær 50 prosent dersom de store oljeselskapene tar sikte på å opprettholde utbyttet basert på Brent futures-kurven på 60 dollar pr fat i 2020.

«Dette tyder på at capex-kuttet i 2016 kan bli dypere enn i 2015, og dermed opprettholde trykket på oljeservice-selskapene», fremgår det.

Meglerhuset tar forbehold og skriver at de kan overdrive break-even fordi de kan undervurdere reduksjonen i driftskostnader, selv om slike besparelser beskattes.

Utbyttebetaling

Videre utelater de utbytte fra tilknyttede selskaper, samt underliggende vekst i kontantstrøm fra tidligere investeringer.

Gitt disse betingelsene skiller blant annet Statoil seg ut, fremgår det.

Meglerhuset anslår selv om Statoil kan redusere enhetskostnadene knyttet til felt og utvikling med 50 prosent (fra 27 dollar i perioden 2012-14 til 13 dollar pr fat oljeekvivalent), trenger selskapet en oljepris på 76 dollar pr fat for å dekke utbyttet.

 

Les også: Schlumberger byr på Cameron

Sjeføkonomer: Nå kan det bli nullrente i Norge

Marinejegernes indre liv

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Det er ikke krise i Norge:

- Det er ikke krise i Norge
Statsminister Erna Solberg og Siv Jensen møtte pressen i forkant av budsjettkonferansen onsdag
01:31
Publisert: