Cv-bedrager Liv Løberg vises ingen nåde i dommen fra Oslo tingrett som forelå igår. Det er bra. Det er nemlig svært vanskelig å få øye på noe som minner om formildende omstendigheter i Løberg-saken. Den tidligere helsetoppem dømmes til ett år og to måneders fengsel, hvorav fem måneder betinget. I tillegg dømmes hun til inndragning av én million kroner, penger retten mener hun urettmessig har tjent ved å lyve på seg falske utdannelser fra inn- og utland, alt i tråd med aktors påstand.

Helt siden 1994 har Løberg systematisk benyttet falske vitnemål fra prestisjeskoler som London School of Economics, Norges Handelshøyskole og Karolinska institutet til å skaffe seg ledende stillinger i det offentlige. I virkeligheten har hun ikke fullført videregående skole, har ett års hjelpepleierutdannelse, samt kurs i praktisk helseledelse.

Den spektakulære saken har også avdekket at profesjonelle rekrutteringsselskaper gjerne sjekker både to og tre referanser når de anbefaler folk, men nesten aldri om eksamenspapirer er gyldige. Gitt arbeidsgiveres vektlegging av høyere utdanning, og de åpenbare mulighetene som finnes for forfalskninger bør de revurdere denne tillitsfulle praksisen. Det taler heller ikke til hodejegeres fordel at de lar papirer fra «London School of Economics and Public Administration» passere. Det er det nemlig ingenting som heter. Skolen heter «London School of Economics and Poltical Science.» Dette burde ha ført til at det ringte en bjelle hos firmaer som lever av å gå god for folks bakgrunn og kompetanse, og at den ringte ganske høyt.

Løberg har hele veien innrømmet å ha brukt falske papirer. Forsvareren har imidlertid argumentert for at hun ikke skulle dømmes for bedrageri, fordi hennes motiv aldri har vært penger. Ifølge forsvareren har hun hatt den nødvendige realkompetansen for jobbene, og at hennes eneste ønske har vært å gjøre en god jobb. Dette er en underlig vri, og retten lot seg heller ikke overbevise. Den viser til at Løberg ble ansatt dels på bakgrunn av erf#229, men ikke minst på bakgrunn av solide papirer. Og som det står i dommen: «Retten sier ikke at Løberg ikke har evner til slik utdanning. Men hun har valgt å jukse. Det at en juger (...) sier også noe om en person.»

Det er bare å håpe at høyere rettsinstanser kommer til samme konklusjon, skulle dommen bli anket.

Les også: Løberg må i fengsel for vitnemålsjuks

Kan få 14 måneders fengsel for CV-juks
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.