Nordmenns gavmildhet ser ikke ut til å avta i år. Fra 1. til 7. desember i år er norske betalingskort benyttet 35,7 millioner ganger.

Det er en vekst på 8,6 prosent sammenlignet med tilsvarende dager ifjor. Omsetningen med kort var i perioden på 12,7 milliarder kroner, en økning på 5,4 prosent.

Dette er den høyeste kortbruken registrert i denne perioden noen gang, ifølge Stein-Arne Tjore, pressesjef for kortbetalingsselskapet Nets i Norge.

- Fredagen 4. desember er den dagen til nå i desember med flest kortkjøp og høyest kortomsetning. Denne dagen ble det gjennomført nesten 6,2 millioner kortkjøp med en omsetning på 2,3 milliarder kroner, sier Tjore.

I tillegg til BankAxept-kort, fordeler kortbruken seg på ulike internasjonale kort, kredittkort og elektroniske gavekort.

Vill handel

Kortrekord til tross: Tomme lommebøker etter vill handel på Black Friday har gitt en roligere start på julehandelen i de store kjøpesentrene.

De store kjøpesentrene Oslo City og Sandvika Storsenter og Arkaden storsenter i Stavanger kan melde om rekordstor omsetning på Black Friday - den siste fredagen i november.

- Vi omsatte for 43 millioner kroner på senteret den dagen. Det er en økning på 35 prosent sammenlignet med året før, sier senterdirektør Kathrine Ingerø ved Sandvika Storsenter.

Oslo Citys senterleder Monica Eriksen kan melde om lignende sterk vekst.

- Vi føler at julen startet tidlig i år. På Black Friday hadde vi en omsetningsøkning på 31,5 prosent sammenlignet med ifjor. Det er eksepsjonelt bra. Besøket økte med 24 prosent, sier hun.

Tomme lommebøker

Den sterke omsetningsveksten på Black Friday bidrar til svakere start på den tradisjonelle julehandelen, ifølge direktør Bror Stende i bransjeorganisasjonen Virke.

- Mange handlet mye siste fredagen i november og vil først fortsette julehandelen når lønnen kommer inn på konto 10. og 15.desember, sier Stende.

Fredag får Virke omsetningstallene fra 250 kjøpesentre over hele landet for første uken etter Black Friday.

Ingerø i Sandvika Storsenter er spent på tallene fremover.

- Vi tror på en vekst på 2,5 prosent i julehandelen som går fra uke 46 til uke 53, sier hun.

På Oslo City tror Monica Eriksen på nye rekorder.

-  Ifjor hadde vi ti prosent økning i desember sammenlignet med 2013. Vi tenkte at det ble vanskelig å toppe i år, men det ser ut til at vi klarer det, sier Eriksen.

Fart i Stavanger

På Arkaden Storsenter i Stavanger sentrum kan senterleder Ann Elin Marthinussen puste lettet ut etter akkurat ha sjekket omsetningstallene for perioden etter Black Friday.

- Black Friday var en fantastisk handledag med 44 prosent økning sammenlignet med samme dag ifjor. Vi har vært spent på hvordan det skulle påvirke julehandelen. Men nå ser jeg at vi faktisk har et bittelitte pluss i forhold til samme periode ifjor, sier Marthinussen.

Marthinussen mener senteret får god hjelp av svak krone som gjør at flere gjør shoppingen hjemme istedenfor i utlandet.

- Høyere kjøpekraft i år

Daglig leder Hallgeir Åndal i Thon Property sier Thons kjøpesentre i Nordby, Charlottenberg og Töcksfors i Sverige er «pluss minus null» sammenliknet med første desemberuke i 2014.

- Det er ikke valutaen som gjør dette billig. Det er prisforskjellen i utgangspunktet og lavere avgifter som gjør dette billigere, sier Åndal.

Han er spent på hvor julehandelen ender.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets sier at meglerhuset ikke har egne anslag for julehandelen.

- Vi vet at detaljomsetningen i desember er mye høyere enn i de andre månedene i året. Så kan det se ut som Black Friday har gitt litt utslag, og kan være med på å flytte forbruket fra desember til november. Men generelt er det slik at husholdningenes kjøpekraft er høyere i år enn ifjor, og det gir grunnlag for litt høyere forbruk, sier Aamdal.

Les også
DNB Markets med ferske prognoser: Dette koster én euro om tre måneder
- Det kan bli to rentekutt neste år

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.