Vin under juletreet er alltid stor suksess, men hvilke viner skal man velge? Er man tidlig ute, er Vinmonopolets bestillingslister en fantastisk kilde til de perfekte julegavene. Vi har plukket ut gode kjøp som passer for ulike budsjetter og lommebøker, både champagner, hvitviner, rødviner og dessertviner.

Budsjettvinene

48273 Gravelle Don Quichotte 2002
Véronique Günther Chéreau, Loire, Frankrike
129,90 kroner, bestillingsutvalg
87 poeng
Vinum
Aldeles nydelig hvitvin laget på druen melon de Bourgogne. Dufter av flint, mineraler, honning og blomster. Konsentrert og tørr på smak med pen mineralitet og hint av sjø i lang avslutning. Drikk nå og i tre til fire år fremover.

59425 Altos Crianza 2006
Altos, Rioja, Spania
149,90 kroner, bestillingsutvalg
88 poeng
Moestue Grape Selections
Krydret duft med hint av tobakk og sedertre. Saftig frukt på smak med flott balansert syre og integrerte tanniner. Nydelig lengde. Drikk nå og i tre år fremover.

58908 Château K Saussignac 2006
Château K, Bergerac, Frankrike
150 kroner (375 ml.), bestillingsutvalg
90 poeng
Stenberg & Blom
Nydelig dessertvin laget på 100 prosent semillon. Dufter av gråskimmel og tørket aprikos. Kjølig og saftig søt frukt med en nydelig balanse og moderat syre. Drikk nå og i fem til åtte år fremover.

Til hobbykokken

40046 Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut
Diebolt-Vallois, Champagne, Frankrike
249,40 kroner, basisutvalg (test)
89 poeng
Nafstad
En briljant standardchampagne både lekmann og lærd kommer til å like. Flott eplekarakter med innslag av sitrus og mineraler. Passe intens, passe stram og likevel med god fylde, og prisen er behagelig selv i dagens champagnemarked. Drikk nå og i tre år fremover.

59168 Chablis 1er Cru Fourchaume 2007
Domaine Fourrey, Burgund, Frankrike
219,90 kroner, bestillingsutvalg
91 poeng
Best Buys International
Uhyre mineralsk duft med et klassisk preg av sjø, kalk og flint kombinert med innslag av epler og sitrus. Klassisk og elegant frukt på smak med en nydelig syre og lang finish. Drikk nå og i seks til åtte år fremover.

59280 Chianti Classico 2007
Renzo Marinai, Toscana, Italia
239,90 kroner, bestillingsutvalg
91 poeng
Better Wines
Aldeles nydelig vin med en aromatisk duft med innslag av lær, nøtter og kirsebær. Flott og frisk syre kombinert med fyldig frukt og harmoniske tanniner. Lang avslutning. Drikk nå og i tre til seks år fremover.

Til vinkjelleren

33904 Legras Blanc de Blancs Saint Vincent 1996
R&L Legras, Champagne, Frankrike
650,20 kroner, bestillingsutvalg
95 poeng
Red & White
Fantastisk champagne fra fantastisk årgang. Laget av svært gamle Chardonnay-vinstokker i Grand Cru Chouilly. Denne vinen blir bedre for hver gang vi smaker den. Nydelige aromaer av sitrus, eple, gjær, sjø og kalk. Intens og konsentrert, med syrerik og tørr smak. Flott, lang og jordsmonnspreget ettersmak. Drikk nå.

59428 Volnay 1er Cru Clos de la Cave des Ducs 2007
Benjamin Leroux, Burgund, Frankrike
460 kroner, bestillingsutvalg
94 poeng
Moestue Grape Selections
Noe av det ypperste Burgund kan by på. Vinmakeren Benjamin Lerouxs første årgang i eget navn. Fabelaktig og aromatisk duft av klassisk pinot med innslag av granatepler, bringebær og morkler. Smaken er som fløyel med en nydelig balanse og en avslutning som varer og varer. Drikk nå og i 8 til 12 år fremover.

51631 Rivesaltes Ambré 1996
Consolation Antic, Languedoc, Frankrike
179,90 kroner (500 ml.), bestillingsutvalg
93 poeng
Vinarius
Nydelig vin som savner sidestykke i Polets lister. Kompleks duft av sjokolade, rosiner, tre og karamell. Fabelaktig balanse og konsentrasjon på smak med flott syre og lett brent finish. Drikk nå og i 30 til 40 år fremover.

Luksusklassen

51669 La Tour de Curon Chardonnay 2006
Tissot, Jura, Frankrike
639 kroner, bestillingsutvalg
95 poeng
Vinum
Kommer fra Juras beste vinmark, og vinen sparer ikke på kruttet. Sammensatt duft med innsalg av nøtter, tre, steinsopp, gule plommer og moreller. Uhyre konsentrert på smak med nydelig syrestruktur og fyldig frukt. Lang, mineralsk avslutning man sent glemmer. Drikk nå og i åtte til ti år fremover.

50746 Barolo Vigna Croera di La Morra 2004
Bruno Giacosa, Piemonte, Italia
999 kroner, bestillingsutvalg
95 poeng
Gaia Wine & Spirit
Et monument av en vin som kommer til å kunne ligge en mannsalder i kjelleren. Nydelig duft av kirsebær, stenfrukt, roser og gammelt treverk. Smaken er delikat, ren, konsentrert og balansert. Lang, tørr ettersmak. Drikk om ti til 30 år og lenger.

51628 Quinta do Noval Vintage 2007
Quinta do Noval, Douro, Portugal
695 kroner, bestillingsutvalg
96 poeng
Vinarius
Ai, ai, ai, for en vin! Noval-teamet lager alltid noen av de aller beste vintagene, en slags semimoderne vintage. God frukt, konsentrert og med lang ettersmak. Valrohna-sjokolade, plommer og moreller, tropisk treverk og te. Tanninrik, sødmefull og med en enorm lengde. Drikk om 10 til 50 år.

Finn din vin:Søk etter din perfekte vin i Norges beste vindatabase
I DN.nos Vinguiden finner du alle anmeldelser.

Les også: Julens nebbioloviner
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.