I løpet av noen relativt få handletimer mandag bruker nordmenn over 3 milliarder kroner på de siste forberedelsene før jul, ifølge handelsnæringens organisasjon, Virke. Totalt kommer vi til å ha brukt 6 milliarder kroner på de tre siste dagene før julefeiringen tar til.

– Med desemberlønn på konto tok julehandelen seg kraftig opp mot slutten av uke 50 og vil fortsette i et høyt tempo helt fram til jul, sier Bror Stende, direktør for mote og fritid.

Fyller opp minibankene

Organisasjonen anslår at handelsnæringen i løpet av de tre første ukene i desember har omsatt for 42 milliarder kroner.

Norges Bank anslår at ni av ti betalinger i Norge gjøres med kort. Likevel står ikke landets 2.000 minibanker stille i innspurten til jul. Nokas, som drifter 300 minibanker, har plassert ut 400 millioner kroner klare til uttak – 30 prosent mer enn normalt.

Flere trafikkulykker

For øvrig viser det seg at også skadeomfanget i trafikken skyter i været parallelt med at tempoet i juleinnspurten øker. Tidligere år har trenden vært tydelig; det er nettopp de siste dagene før jul som har vært da i året vi krasjer mest, ifølge Finans Norge, hovedorganisasjon for finansnæringen.

Økningen i antall ulykker skyldes julestress, ifølge hovedorganisasjonen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.