DN ber årets julepanel felle en dom over den norske regjeringen.

Rundt bordet sitter finansminister Siv Jensen, DNB-sjef Rune Bjerke, hotellinvestor Petter Stordalen, meglerhussjef Knut Brundtland i ABG Sundal Collier og styreleder Ole-Eirik Lerøy i lakseoppdretteren Marine Harvest. De fem utgjør årets julepanel i Dagens Næringsliv.

Brundtland: – Jeg er imponert over hvor mye den fikk gjort på kort tid da den justerte statsbudsjettet for neste år.

Lerøy: – Nå kan vi jo ønske oss noe av finansministeren. Det hadde jo vært kjekt om du de neste fire årene hadde stimulert til at vanlige folk ikke bare sparer i bolig. Vi har altfor få private aksjonærer i Norge.

Brundtland: – Da er det første du må få gjort, å få bort formuesskatten, den er et stort hinder for nyskaping.

Jensen: – Det er vi jo godt i gang med, må jeg si.

Brundtland: – Du har sagt at det var deilig å gi skattelette. Det var deilig å få den også!

Lerøy: – Regjeringen har hatt en veldig god start. Det viktigste er å ha kontroll på økonomien og legge grunnlaget for hva vi skal leve av etter oljen. Hvorfor ikke satse på å bli best i verden på utdannelse? Lærere og forskere ville kommet til Norge hvis det var jobber å få.

Stordalen: – Det er det smarteste som er sagt. Jeg er opptatt av hva mine barn og deres barn skal leve av. Vi må begynne å forberede oss nå.

Bjerke: – Da blir det vanskelig å følge handlingsregelen.

Brundtland: – Da må vi finne en ny regel.

Bjerke: – Får ikke jeg gi karakter?

Stordalen: – Rektor Bjerke må få gi karakter!

Bjerke: – Alle som spådde at den nye regjeringen ikke ville føre en ansvarlig økonomisk politikk har tatt feil. Den økonomiske politikken ligger tett opptil den forrige regjeringen.

Jensen: – Det er jeg ikke helt enig i.

Bjerke: – Det er forskjeller, men i bruken av oljefondet og ønsket om en stabil vekst over tid er det et godt stykke håndverk. Men jeg tror den nye regjeringen kan modernisere offentlig sektor, så vi opprettholder velferdsgodene.

Jensen: – Vi må se på hvordan vi legger opp statsbudsjettet, fordi det er for kortsiktig og ingen tar ansvar for de langsiktige konsekvensene det får. Et langtidsbudsjett gjør det mulig å gjennomføre flere strukturendringer.

Bjerke: – Kan vi begynne å spise mens Siv moderniserer?

Lerøy: – Ja!

Stordalen: – Apropos ytrefilet, vi må spise mindre rødt kjøtt i fremtiden.

Jensen: – Modernisering handler om å få mer ut av pengene vi putter inn. Det vil skje masse i løpet av ukene, månedene og årene som kommer.

Brundtland: – Vi gleder oss!

Dette er et kort utdrag fra årets julepanel i Dagens Næringsliv. Les alt om møtet mellom de fem samfunnstoppene i papirutgaven, i e-avisen eller på nettbrett i DN tirsdag 24. desember.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.