Hvert år tipper deltakerne i DNs julepanel på utfallet for en rekke nøkkeltall i norsk økonomi ett år frem i tid.

Les årets julepanel her (DN+): DNs julepanel 2015

Ifjor var Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre i panelet sammen med daværende landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp), NHO-direktør Kristin Skogen Lund, Telenor Norge-sjef Berit Svendsen, Danske Banks konsernsjef Thomas Borgen og Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

Det var ingen av dem som hadde sett oljeprisfallet til under 40 dollar fatet. Det – sammen med en svak krone som delvis skyldes den lave oljeprisen – gjorde at ingen traff blink.

Støre var best

Men Støre var nærmest på tre av seks nøkkeltall, og fikk best score. Særlig på børsutviklingen var Støre nærme fasiten på 593 poeng ett år etter at han ga et anslag på 600 poeng.

– Det er hyggelig at jeg i sum var nærmest, selv om alle traff litt på siden av fasiten. Det illustrerer at spådommer på indekser og råvarepriser ikke er en eksakt vitenskap. Store svingninger gjør at det er vanskelig å si noe om fremtiden, og i det ligger det håp og usikkerhet, sier Støre.

– Hvordan har økonomien blitt rammet av oljeprisfallet, slik du ser det?

– Norge skiller seg ut ved at en stor del av næringslivet er knyttet til oljeindustrien, og rammes hardt. Statsbudsjettet er heldigvis godt beskyttet mot svingninger i oljeprisen, sier Støre, og viser til at staten bare skal bruke at avkastningen på oljeformuen.

Han sender likevel en advarsel til regjeringen, etter at det økte oljepengebruken til 194 milliarder kroner for neste år.

– Oljeprisfallet er en ytterligere påminnelse om at økt oljepengebruk ikke er bærekraftig over tid, sier Støre.

Spår igjen

– Hva tror du om oljeprisen for neste år?

– Jeg tror oljeprisen vil stige, når vi ser på etterspørselsveksten og kutt i produksjonen globalt. Den vil passere 50 dollar fatet, og stige mot 70 dollar fatet igjen.

– Og hva med børsen?

– Hvis jeg skal driste meg til å si noe om det, så tror jeg på en flat utvikling neste år, sier Støre.

I DN julaften har årets julepanel gjort et nytt anslag for økonomien fremover

Les DNs julepanel 2015 her (DN+): Strør oljepenger over landet dnPlus

I årets panel er:

  • Bjørn Rune Gjelsten, eier av Gjelsten Holding
  • Elisabeth Grieg, deleier i Grieg Gruppen
  • Torbjørn Røe Isaksen, kunnskapsminister (H)
  • Nina Jensen, leder for Verdens Naturfond (WWF) i Norge
  • Ola Borten Moe, nestleder i Senterpartiet og direktør i oljeselskapet Okea
  • Gunhild Stordalen, grunnlegger av Stordalen Foundation og matinitiativet Eat

I julepanelet diskuteres blant annet oljeprisfallet, flyktningkrisen og det grønne skiftet. Og panelet har en stor ide for forvaltningen av oljeformuen.

 

Gjensyn fra ifjor:

Les DNs julepanel 2014 (DN+): Tror vi vil takle oljepris­fallet dnPlus

Norwegian-sjef Bjørn Kjos om lønnskampen med Asia: - Vi kommer aldri til å vinne  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.