Skjærtorsdag offentliggjorde russiske myndigheter at de utviser 150 diplomater, hvorav 58 amerikanske. Det ble også klart at USA må stenge sitt konsulat i St. Petersburg.

Reaksjonene kommer som svar på at USA og flere Nato-land, inkludert Norge, har utvist et stort antall russiske diplomater.

Det hvite hus sier i en pressemelding at Russlands beslutning var «ikke uventet, og USA vil ta hånd om det».

– Det ser ut til at Russland har valgt å ta beklagelige og uberettigede steg som svar på vår totalt berettigede handling. Det finnes ingen rettferdiggjøring av Russlands respons, sier talsperson i Det hvite hus Heather Nauert.

Reaksjonene mot Russland kom som følge av at den tidligere russiske spionen Sergej Skripal og hans datter Julia Skripal ble utsatt for nervegiftangrepet i Salisbury i Storbritannia 4. mars. Storbritannia mener Russland står bak, noe landet benekter.

– Russland isolerer seg nå ytterligere etter det frekke kjemiske angrepet, sa Nauert.

Russland meldte torsdag at de utviser 150 diplomater. Av disse må 58 amerikanske diplomater i Moskva og to ved konsulatet i Jekaterinburg forlate Russland innen 5. april. Videre må USA stenge sitt konsulat i St. Petersburg senest lørdag, kunngjorde det russiske utenriksdepartementet torsdag.

Departementet advarte videre om at Russland kommer til å svare for seg dersom USA iverksetter flere «fiendtlige handlinger» mot russiske utenriksstasjoner.

Utenriksminister Sergej Lavrov understreker at utvisningene er resultat av «brutalt press» fra USA og Storbritannia, som ifølge ham har tvunget sine allierte, blant dem Norge, til «å følge den antirussiske retningen».(Vilkår)

Business på klodens varmeste sted
Yara satser milliarder på en av verdens mest ugjestmilde steder i kampen om kaliumsulfat.
03:05
Publisert: