Påtalemyndigheten i Sverige har lenge nektet å gjennomføre avhørene i London, og har bedt om at Assange reiser til Sverige for å la seg avhøre der. Det har imidlertid WikiLeaks-grunnleggeren nektet.

– Han vil si ja til å la seg avhøre i London, sier Assanges advokat Per Samuelsson til AFP.

– Dette er noe vi har bedt om i fire år, sier han til Aftonbladet.

– Tiden renner ut

Samuelsson ringte sin klient for å fortelle om avgjørelsen fredag morgen. Han sier Assange er glad for nyheten, men irritert over at den først kommer nå.

Påtalemyndigheten, som også ønsker å DNA-teste Assange, har tilbudt denne løsningen for å bringe saken videre.

– Jeg har hele tiden ment at et avhør ved ambassaden i London vil gå ut over kvaliteten på avhøret. Han bør være til stede ved en rettsbehandling i Sverige. Det mener jeg fortsatt, sier statsadvokat Marianne Ny i en pressemelding.

– Tiden er imidlertid i ferd med å renne ut, og jeg er nødt til å akseptere det kvalitetstapet og faren for at et avhør ikke vil føre saken videre. Det finnes ingen andre alternativer, all den tid Assange gjør seg utilgjengelig, forklarer Ny.

– Kan ta tid

Det er ikke avklart når et avhøret kan finne sted. Ifølge Assanges advokater innebærer forespørselen en rekke formelle krav, som de mener kan forsinke prosessen.

– Etter at vår henvendelse er overlevert til Assange, er det opp til ham når han svarer og hvordan man kan legge opp dette, sier påtalemyndighetens talsmann Robin Simonsson.

Han ønsker ikke å svare på hvorfor avgjørelsen om å avhøre Assange i London kommer først nå.

Bor på ambassaden

Assange er anklaget for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. Sverige har forsøkt å få ham utlevert fra Storbritannia for å avhøre ham og stille ham for en svensk domstol. Assange frykter imidlertid at svenskene vil utlevere ham til USA, der han risikerer å havne i retten for nettsiden WikiLeaks' lekkasjer.

Storbritannia besluttet å utlevere ham til Sverige i 2011. Det førte til at Assange søkte opphold i den ecuadorianske ambassaden i London. Senere ble han også innvilget asyl av Ecuador.

Førstkommende mandag har han oppholdt seg i ambassaden i 1.000 dager, ifølge AFP. Der disponerer han et kontor på 30 kvadratmeter – en tilværelse han selv har sammenlignet med å bo på en romstasjon. Dersom han forlater ambassaden, mister han også sitt politiske asyl, skriver Aftonbladet.

 

Les også: Du har 1,2 millioner kroner i Oljefondet

Oljefondet ble slått av markedet

Tyvenes nye gullgruve

DNB i «all-time-high»  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.