– Jeg forlater ambassaden snart. Men kanskje ikke av årsakene som Murdoch-pressen og Sky News hevder, sa Assange til journalister på en pressekonferanse i ambassaden, uten å gå i detaljer.

Sky News meldte tidligere mandag at Assange er syk og at han vurderer å forlate ambassaden for å overgi seg til politiet. Assange bekreftet på pressekonferansen at helsen hans er blitt forverret under oppholdet i ambassaden.

En talsmann for Assange sa imidlertid til journalister etter pressekonferansen at den 43 år gamle australieren bare kan forlate ambassaden hvis den britiske regjeringen «stanser beleiringen utenfor».

– Assange har ingen intensjoner om å overgi seg til politiet, sier talsmannen.

Anklaget for overgrep

Assange har oppholdt seg i Ecuadors ambassade for å unngå utlevering til Sverige, hvor han er anklaget for å ha begått seksuelle overgrep mot to svenske kvinner sommeren 2010.

Assange, som nekter for anklagene, fikk innvilget asyl i ambassaden i august 2012. Han søkte tilflukt der etter at britisk høyesterett stadfestet utleveringsordren fra en britisk domstol i mai samme år.

– Vi fortsetter å tilby ham vår beskyttelse, sa Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño, som også var til stede under pressekonferansen.

Han sier at Ecuador også vil fortsette samtalene med Sverige og Storbritannia for å forsøke å løse saken, men sa ingenting om planer om at Assange skal forlate ambassaden.

– Er ikke tiltalt

– To år er for lenge. Det er på tide å frigi Julian Assange og å respektere hans rettigheter, sa Patino.

Han oppfordret det internasjonale samfunnet, og særlig mediene, til å starte en kampanje for å frigi Assange.

– Jeg har ikke blitt tiltalt for noe lovbrudd, sa Assange.

Wikileaks-grunnleggeren frykter at utlevering til Sverige vil være et påskudd for å få ham overført til USA, slik at han kan stilles for retten på grunn av Wikileaks' publisering av hemmeligstemplede dokumenter fra blant annet det amerikanske militæret.

Britiske medier meldte i løpet av helgen, med henvisning til en Wikileaks-kilde, at Assange lider av hjerterytmeforstyrrelser, og at han har en kronisk lungelidelse samt alvorlig høyt blodtrykk. (©NTB)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.