Denne saken ble publisert i juni 2018

Det var på en innflyttingsfest hos den kjente megleren innen næringseiendom, Knut Stokke, at kjendisadvokat, rådgiver og investor Einar J. Greve (57) og fotballrådgiver Christian Fredrik Eidem (47) begynte å slåss.

Hendelsen skjedde klokken 21.30 torsdag 27. oktober 2016 i Stokkes fasjonable eiendom ved siden av Vigeland-museet ved Frognerparken på Oslo vest.

Dagen etter gikk både Christian Eidem og Einar Greve til politianmeldelse av hverandre, men kun Greves politianmeldelse av Eidem førte til tiltale. Eidem er nå tiltalt «for å ha skadet en annens kropp». Ifølge tiltalen skal Eidem ha slått eller stukket Greve med et glass og påført Greve flere kutt. Mandag startet saken i Oslo tingrett.

Eidem forklarte i retten at han har kjent Greve i rundt 15 år og at de ikke hadde hatt noe usnakket før slåsskampen.

– Vi har alltid hatt et bra forhold til Greve, selv om jeg ikke har hatt mye kontakt med ham, sa Eidem.

– «Damer over 40 er lik» er blitt sjargong

Eidem viste også til at han var invitert i Greves 50-årsdag og sa Greve hadde vært omsorgsfull i forbindelse med en hodeoperasjon Eidem hadde hatt. Like hjertelig ble ikke stemningen mellom dem på innflyttingsfesten.

Eidem forklarte at det var flere eldre i det norske finansmiljøet som var der. Ifølge Eidem var Greve tydelig ruset på festen og snakket svært nedsettende om damer.

Eidem forklarte at Greve skal ha pekt på noen damer i midten av 50-årene og sagt at når en ligger med damer over 40 år, er det som å ligge med lik.

– «Damer over 40 er lik» er blitt sjargong for disse mennene i finansmiljøet, forklarte Eidem.

– Det var akkurat under valgkampen i USA og jeg sa at det hadde ikke Trump greid å si en gang, sa han.

Eidem forklarte at han så gikk over til noen damer i 40-årene som han kjente, og at Greve kom etter.

– Jeg sier nokså klønete til disse damene jeg kjenner, at Greve her er for gammel for dere, han skal snart dø. Da eksploderer Greve. Han skjeller meg ut etter noter. Han kaller meg fattiglapp sikkert ti ganger. Han er truende og sier han har mektige venner, sa Eidem.

Eidem fortalte så at han «ble lei av gnålet hans», kalte Greve løpegutt – og at Greve da slo til ham.

Greve nekter for å ha slått.

– Eidem skrøt av alt han hadde fått til, men jeg sa at for meg og mange andre er det fullstendig ukjent hva du driver med. Jeg fikk beskjed om at jeg ikke var like flink som ham, siden jeg bare var en løpegutt. Det var en høylytt krangel som var temmelig idiotisk. Det endte opp med det jeg vil betegne som knuffing, sa Greve i sin vitneforklaring.

Greve: – Absurd

Greve selv avviser i sin vitneforklaring at han har sagt noe som helst om hva som kan være passende alder på damer og at damer over 40 år kan sammenlignes med lik.

– At jeg kan fleipe med at bekjente har skilt seg og blitt sammen med yngre damer, det er riktig. Det er absurd å høre at jeg skal ha nevnt lik og å ligge med damer. Det føyer seg inn i rekken av ufine og løgnaktige påstander fra Eidem. Det er et forsøk fra tiltalte å komme med falske og gufne kommentarer som ikke har noen relevans til saken, sa Greve.

Einar J. Greve sier at krangelen dreide seg om en investors dårlige forhold til Eidem. Her sammen med politiadvokat Renate Myhre Medby i Oslo tingrett.
Einar J. Greve sier at krangelen dreide seg om en investors dårlige forhold til Eidem. Her sammen med politiadvokat Renate Myhre Medby i Oslo tingrett. (Foto: Mikaela Berg)

Greve avviser også Eidems påstander om at han skulle ha vært full på festen.

– Jeg hadde drukket et og et halvt til to glass champagne. At Eidem hevder noe annet er løgnaktige påstander fra Eidem som viser den desperate situasjonen han befinner seg i, sa Greve.

Greve selv sier at opptakten til krangelen dreide seg om en investors dårlige forhold til Eidem.

Greve var ikke til stede i retten da Eidem forklarte seg i retten. Greve kom først til sin egen vitneforklaring. DN har oversendt ham Eidems forklaring om at Greve refererte til damer over 40 år som «lik» og flere andre elementer fra Eidems forklaring om hva Greve skal ha sagt og gjort. Til dette skriver Greve kun følgende som kommentar i en tekstmelding til DN: «Så hyggelig».

I en ny tekstmelding skriver Greve:

«Hvis du tror på det Eidem sier i straffesak hvor han er tiltalt for grov kroppsskade, så kjenner du tydeligvis hverken ham eller hans historie! Dere refererer eventyrfortellinger av verste sort! Ikke kontakt meg ad denne saken igjen før det foreligger en dom!»

«Illsint okse»

De to har ulike versjoner av hendelsesforløpet. Ifølge Eidem spente Greve ben på ham etter krangelen slik at han landet på et armlene på en sofa og slo seg kraftig. Greve fortalte på sin side at krangelen begynte med knuffing.

– Det var helt uskyldig og kan ikke ha blitt påført noen skade som følge av det, sa Greve i sin vitneforklaring.

Eidem sier han prøvde å gå ned trappen til første etasje.

– Da står den illsinte oksen Greve og prøver å dytte meg ned trappen. Jeg kommer ned trappen og Greve kommer rett etter meg. Han går til ytterdøren og Greve skriker at jeg må bli med utenfor og slåss, sa Eidem.

Eidem sa han prøvde å overse Greve, men at sistnevnte så flyr på ham.

– Han tar tak i skjorten min og smeller meg inn i veggen. Han står med hendene i strupen min og hendene mine kommer opp for å komme meg løs. Greve klarer å stemple meg i leggen og kneet mens han holder meg og rykker meg fremover. Jeg står med hodet inn i brystet hans og i dette hodegrepet han har på meg så farer vi gjennom rommet. Jeg dytter for å komme meg løs og vi blir røsket fra hverandre, sa Eidem.

Greve avviste at han prøvde å dytte Eidem ned trappen. I første etasje fortsatte krangelen.

– Da kom det en ny kommentar fra Eidem. Da tok jeg ham i skjorten og sa at vi kunne gå utenfor og slutte diskusjonen der. Han smukket da et glass inn i kinnet mitt og det knuser der, sa Greve.

«Får tunnelsyn»

Eidem sa han ikke var klar over at han hadde et glass i hånden da det ble brukt til å kutte Greve. Han forklarte at han ikke husker når glasset ble knust.

Han viste i sin forklaring at han i kampens hete fikk stikking i armen og viste til at det er første tegn på hva som skal skje når han får epileptisk anfall. Forsvaret vil ikke hevde at Eidem var bevisstløs i gjerningsøyeblikket.

– Jeg fikk ikke noe anfall med kramper. Det stakk i hodet mitt og jeg er veldig redd når jeg fikk disse symptomene samtidig som en fyr denger løs på deg. Jeg får tunnelsyn og sansene forsterkes. Jeg får advarsler om anfall, men det er ikke så lett når du står med en fyr klint opp i en vegg, sa Eidem.

– Hvordan tror du glasset som påførte Greve skadene ble knust, spurte aktor.

– Det skjedde vel når jeg prøvde fri meg fra strupetaket til Greve, sa Eidem.

Etter slåsskampen forlot Eidem festen og dro på legevakten. Han fortalte i retten at han blødde fra hånden og et kutt i hodet.

Eidem sa også at han hadde fått stort blåmerke på ryggen og ribbensbrudd. På ettermiddagen, dagen etter festen, dro han opp for å snakke med verten Knut Stokke.

– Jeg hørte da at Greve ble skadet og ble sjokkert og lei meg når jeg hørte det, sa Eidem.

«En ren voldshandling»

Greve dro videre til Volvat og ble kjørt videre derfra til Ullevål, hvor han senere ble operert.

– Det var en traumatisk opplevelse. Jeg ble sydd med over 70 sting store og små. Hadde glasset truffet litt annerledes kunne det gått mye verre, sa Greve.

– Slo du Eidem på festen, spurte aktor.

– Aldri, og hvordan skulle det være mulig. Det er en løgnaktig påstand at jeg skulle ha slått Eidem. Jeg hadde ikke glass i min hånd. At Eidem får sår etter å ha kjørt et glass inn i mitt ansikt er ikke så rart, sa Greve.

– Du skal ha stemplet Eidem i leggen eller kne, spurte aktor.

– Det er ikke grenser for hva man skal komme opp med etter en sånn sjofel handling. En ren voldshandling kaller jeg det, sa Greve.

Christian Eidem ønsker ikke å gi kommentar til DN om Greves vitneforklaring til retten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her kjører DN Jaguar I-Pace