Tidligere i år skrev DN om Svein Joakim Moens jakt på nett­adressen til bedriften sin - kontormøbelselskapet Movements.

I likhet med over 2000 norske nettadresser, tilhører Movement.no «domenehaien» Terje Hatlem.

Moen klaget tvisten inn for Domeneklagenemnda (se faktaboks til høyre), og i forrige uke kom svaret: Nemnda finner saken for kompleks til at den kan avsi noen dom.

- Det er selvfølgelig skuffende, sier Moen, som nå gjør seg klar til å gå rettens vei.

- Vi vil for ordens skyld forsøke å få til et forlik. Hvis ikke det er interessant for motparten, vil vi nok ta ut en stevning, sier han til DN.

Har rettigheten

Ifjor klagde fem bedrifter inn samme mann til Domeneklagenemnda. Også alle de fikk avslag.

Terje Hatlem i Fjaler har også registrert advokattjeneste.no, arsenal.no, schæfer.no, fylker.no, feminist.no, kumlokk.no, flisogmur.no, flypriser.no, sparebank.no og tyrkiaferie.no, i tillegg til cirka 2000 andre norske nettdomener. Det er ikke Kjell Inge Røkke som eier Aker.no. Det er en nettside eid av Hatlems selskap Åker DA.

Nemnda har i sin behandling av Moens klage undersøkt om to krav er oppfylt: Klagers rett til domenenavnet og at innklagde har registrert domenet i såkalt ond tro.

I vedtaket fastslås det at Moen «har registrert selskapet Movement AS, og har dermed rettighet til ordet movement som er identisk med domenenavnet movement.no».

Når det gjelder spørsmålet om ond tro, har imidlertid nemnda «vært i adskillig tvil».

Kjente eller burde Hatlem kjent til Moens navnerettigheter?

«På dette punkt kan ikke nemnda se at verken klage eller tilsvar inneholder dokumentasjon som er tilstrekkelig til å kunne foreta en forsvarlig vurdering», heter det i vedtaket.

Tid og krefter

Moen legger ikke skjul på domene-krangelen så langt har kostet mye tid og krefter.

- Vi mente vi hadde en god sak. Nå går ballen tilbake til meg, sier han oppgitt.

Det fremkommer av vedtaket at nemnda ble utvidet fra normalt tre til fem medlemmer fordi tvisten innebar «prinsipielle spørsmål som ikke er avgjort tidligere».

- Man føler seg jo litt maktesløs - at man står litt uten virkemidler. Ikke alle har mulighet til å risikere kostnadene ved en rettsbehandling, men jeg går nok videre med dette, sier Moen.

- Det er 2000 andre potensielle ofre her. Jeg har selv pratet med en del andre bedrifter, både små og store, som er utsatt for dette, hevder han.

- Grenseløst naivt

DN har ikke lykkes å komme i kontakt med Terje Hatlem.

Forrige gang saken ble omtalt, mente han artikkelen var kommet i stand for å sette hans virksomhet i et dårlig lys og at Moen på grunn av økonomisk interesser forsøkte å påvirke klagesaken.

- Det er for øvrig bortimot grenseløst naivt å tro at gode generiske domener ville vært ledige for registrering akkurat når du måtte ønske deg ett av disse. Slik er det ikke i den virkelige verden, skrev Hatlem i en e-post til DN.

Les også:
Dette landet krevde tilgang til 140.000 samtaler på ett år
Stengt på Vinmonopolet
Anmelder industrikjempe for bedrageri dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.