Advokatfirmaet Schjødt fusjonerer med det svenske advokatfirmaet Hamilton i Stockholm, og begge kontorene skal i fremtiden profileres som Schjødt. Det er første gang et av de store firmaene i Skandinavia får en tydelig posisjon i begge landene, og sender Schjødt opp blant de aller største aktørene i Norden – og kanskje den største.

Fusjonen ble banket gjennom på et eiermøte i Oslo tirsdag kveld.

I Norge har Schjødt de siste årene vært blant de tre største firmaene, mens Hamilton er inne på listen over de 15 største firmaene blant forretningsadvokater i Sverige i fjor, ifølge Affärsvärlden. Det har 65 advokater i Stockholm, sammenlignet med rundt 180 advokater i Schjødt.

– Blant advokatfirmaene som konsentrerer seg om markedet i Stockholm, er vi blant de syv-åtte største, sier Thomas Nygren, styreleder i Hamilton, og på Oslo-besøk tirsdag.

Har et mål om å bli størst

I Norge var Schjødt i fjor nummer tre blant de store advokatfirmaene – bak Wikborg Rein og Thommessen – og alle de tre store holder til i en rekke hus ved siden av hverandre på Vika terrasse i Oslo.

Schjødt fusjonerte fra nyttår inn oljeadvokatene i Michelet & Co, med en omsetning i fjor på mellom 50 og 60 millioner kroner. Det blir først med i Schjødt-regnskapet fra 2019. Det ville ha løftet opp Schjødt til nummer to i Norge i fjor, om Michelet & Co hadde talt med.

Med Hamilton inne som en del av Schjødt, øker omsetningen med mer enn 200 millioner kroner. I fjor ville det gitt 1,1 milliarder kroner samlet i Norge og Sverige.

I år tror Schjødt at omsetningen i Norge vil passere én milliard kroner. Det kan i beste fall sende Schjødt til toppen i Norden – i konkurranse med Mannheimer Swartling og Vinge i Sverige med drøyt 1,2 milliarder kroner hver i fjor.

Styreleder Olav Kolstad i Schjødt sier om ambisjonene:

– Det har gått kjempebra med oss i år, så vi får se. Målet er å bli størst i Norden.

«De minner om oss»

Samtalene mellom Schjødt og Hamilton skal ha startet i januar i år, og før sommeren var det meste klart. For noen dager siden har Tilsynsrådet for advokatvirksomhet godkjent planene.

Om motivasjonen for å se utenfor Norge, sier Kolstad:

– I Norge er vi én av de store og det er begrensede vekstmuligheter. Derfor har vi sett på muligheten for å få til en skandinavisk løsning, og det var naturlig å se til Sverige. Det viktig med en kultur som ligner på vår egen, så man unngår kulturkamp. Vi ville ha en samarbeidspartner som er etablert på nivået under de to største aktørene i Sverige.

Nygren sier firmaene har jobbet sammen med felles klienter de siste årene.

– Da lærer man hverandre å kjenne. Schjødt jobber hardt og med stor ansvar hos hver enkelt partner. De minner om oss, sier Nygren.

En fartsdump i fjor

I fjor var Hamilton likevel et av få svenske aktører som opplevde et inntektsfall – på nær ni prosent. Nygren forklarer det med en stor virksomhet innen restrukturering og konkurser i næringslivet.

– I fjor var det mindre å gjøre på det området. I år er utviklingen veldig positiv, sier han.

På en annen side vant Hamilton tidligere i år en høyt rangert pris for årets advokatfirma blant firmaene med over 200 millioner svenske kroner i omsetning. I 2016 fusjonerte Hamilton med et annet advokatfirma, Ashurst. De største teamene jobber med bank, finans, transaksjoner og næringseiendom.

Best betalte i bransjen

Når ligningstallene kommer hvert år er det partnere hos Schjødt som dominerer topplisten. De siste ligningstallene for 2017 var med fem Schødt-partnere blant de ti høyeste inntektene. Aller mest tjente Schjødt-partner Dag S. Kaada (45), som jobber med oppkjøp, fusjoner og restrukturering innen oljeindustrien og er mangeårig managing partner. Inntekten hans endte på 19,5 millioner kroner i 2017.

Ligningstall for 2018 kommer 23. oktober i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.