Beskyldningene hagler mellom partene i rettssaken som åpnet mandag i Jæren tingrett i Sandnes. Michael Mæland, tidligere direktør i AF Bygg Rogaland, krever over syv millioner kroner fra sin tidligere arbeidsgiver og morselskapet AF Gruppen Norge as for å ha blitt urettmessig oppsagt fra selskapene.

– Dette er et av de største kravene som er reist i en arbeidsrettssak i Norge så vidt jeg kjenner til, sier advokat Nicolai Skarning som representerer direktøren.

Mæland krever fem års lønn som en følge av at han har vanskelig for å få seg ny jobb. I tillegg krever han erstatning for en opsjonsavtale. Mæland var tidligere eier av Rogaland Bygg as som ble kjøpt av børsnoterte AF Gruppen i 2011. Han er forbannet og rister på hodet av sin tidligere arbeidsgiver.

– Det er ikke tvil om at de skulle ødelegge livet mitt. Det finnes ikke etikk i dette selskapet, sa Mæland i retten mandag.

– Denne saken vil vi ikke kommentere, gjentok styreformann Morten Grongstad i AF Bygg Rogaland til Dagens Næringsliv mandag.

Han nektet også sin advokat Henning Michael Heitmann å uttale seg om saken.

Beskyldninger om korrupsjon

Utbetalinger på tilsammen 300.000 kroner fra AF Bygg Rogaland til en kjent eiendomsinvestor og prosjektutvikler i Stavanger står sentralt i saken. Det var Michael Mæland som instruerte utbetalingene. AF Gruppen hadde allerede startet drøftinger om Mælands ansettelsesforhold da selskapet fikk vite om utbetalingen høsten 2013. En ansatt fortalte om forholdet og skal ha blitt fortalt av Mæland at utbetalingene skulle holdes hemmelig. Da hyrte det børsnoterte selskapet inn revisjonsselskapet EYs granskningsteam.

Mandag sprakk nyheten i retten.

– Vi har anmeldt forholdet til politiet, opplyste advokat Heitmann i retten. Overfor DN avviste Heitmann og Grongstad å kommentere innholdet i anmeldelsen.

– Dette er ikke korrupsjon. Det var full åpenhet om dette. Dette ble ført i regnskapene, sier Michael Mæland til Dagens Næringsliv.

Hans advokat er heller ikke redd for anmeldelsen.

– Selskapet beskyldte allerede høsten 2013 Mæland for korrupsjon. Hvis det er slik må dere anmelde det, fortalte vi dem. Nå har det altså gått over ett år siden, og de leverer anmeldelse først nå under hovedforhandlingene.

Utbetalingen på 300.000 kroner skjedde i forbindelse med en kontrakt knyttet til et heisprosjekt på et Stavanger-hotell.

Advokat Heitmann fortalte i retten at AF Gruppen høsten 2013 ikke hadde tatt stilling til det straffbare innholdet i utbetalingen på 300.000 kroner. EYs granskningsteam fikk ikke avsluttet granskningen.

– Det ble dyrt, fortalte Heitmann, og viste til at selskapet allerede hadde fått vite nok til å starte en oppsigelsessak.

Mobbing

I retten mandag hevdet Heitmann at en rekke årsaker er bakgrunnen for at ansettelsesforholdet til Mæland ble avsluttet. Utbetalingen på 300.000 kroner var det endelige punktum for entreprenørkonsernet. Mobbing, mangelfull oppfølging, uklar ledelse og dårlig økonomikontroll var bare noen av årsakene Heitmann mandag forsøkte å dokumentere.

«Jeg tar også med meg XX og YY slik at det er noen flere kvinner å kose med», skrev Mæland i en mail forut for en middag på byen.

Flere eposter til kvinnelige ansatte i en utradisjonell form ble lest opp. Blondine er en betegnelse Mæland har brukt i en epost. Selv rister Mæland på hodet over at han skal ha mobbet noen.

– Jeg fikk vite at jeg skal ha mobbet tre personer. Jeg vet fortsatt ikke hvem disse er, sier Mæland.

Han nekter for at han noensinne har mobbet noen, og sier epostene er skrevet spøkefullt.

– Disse beskyldningene har gått veldig innpå meg, sier Mæland.

Erstatningssaken er berammet til tre dager i Jæren tingrett.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.