Tidligere advokat Ola Toftegaard Hox var advokat i advokatfirmaet Schjødt da han ble lokket over til å jobbe for Jostein Eikeland. Denne uken var han i retten fordi han mener han urettmessig ble sparket fra Jostein Eikelands selskap Alevo som følge av en maktkamp med den russiske oligarken Dmitry Rybolovlev. Nå krever han opptil 50 millioner kroner i erstatning.

 I personlige ord og vendinger beskrev Hox hvordan han ble invitert til Eikelands strandvilla i Tønsberg for å få et jobbtilbud.

Les dokumentaren om Jostein Eikeland: Seriemilliardæren magasinetPlus

– Vi gikk ned til brygga og satte oss på akterdekket på hans gigantiske båt. Jostein ville at jeg skulle slutte i Schjødt, og begynne hos ham. Det oste av penger og vellykkethet. Jeg skulle få en halv million dollar i lønn, fortalte Hox.

Han beskrev hvordan han ble fristet til å godta tilbudet, men at avtalen ikke ble noe av da.

I stedet kollapset Eikelands forretninger, og i 2008 måtte Hox sende 50.000 kroner til kona til Eikeland for at familien skulle ha mat på bordet på julaften.

– Jostein var blakk som en kirkerotte, sa Hox.

Han måtte også låne Jostein Eikeland 50.000 dollar på denne tiden.

– Jostein ville gi meg en skyhøy rente, men jeg ville bare ha pengene mine tilbake. Det var mye penger for meg, sa Hox,

Med rentene vokste beløpet raskt.

– Det ble til to millioner dollar. Det sier litt om rentesatsen, men det er penger jeg aldri har sett noe til, sa Hox i retten.

Året etter sluttet Hox likevel i advokatfirmaet, og begynte å jobbe for Eikeland. I retten beskrev han hvordan han var svært sentral i oppbyggingen i Alevo.

Etter hvert kom flere profesjonelle investorer inn i selskapet, og oppdaget at det var et «betydelig administrativt kaos, der det ikke ble avholdt generalforsamlinger eller sendt ut årsrapporter», forklarte Alevos advokat, Markus Alder i retten.

Hox hadde forhandlet med misfornøyde aksjonærer i flere runder, og i retten fortalte han hvordan han gjorde seg upopulær hos Alevos nye, store aksjonær, den russiske oligarken Dmitry Rybolovlev. I 2016 ville han gå ut av styret i Alevo. Da fikk han en melding fra Jostein Eikeland som ikke ville at avgangen skulle føre til problemer. 

Les dokumentaren: Oligarken magasinetPlus

– Jostein ringte meg og sa «jeg sender deg én million dollar», fortalte Hox.

Dette løftet fortalte Hox om i et notat til styret i Alevo, som ble fremlagt for retten tirsdag, og som Alevos advokat bekreftet i retten.

– Jeg fikk aldri de pengene heller, sa Hox.

Jostein Eikeland har ikke besvart henvendelser fra DN, hverken i denne saken eller tidligere saker om Alevo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.