Mens Alevo-investor Gjermund Cappelen sitter tiltalt i en av Norges største narkotikasaker i etasjen under, forteller Alevos juridiske direktør, Markus Alder, om et komplett vanskjøttet selskap i retten onsdag. Etter at den russiske oligarken Dmitrij Rybolovlev kom inn som storeier, har en stor ryddesjau funnet sted.

– I 2014 og 2015 var det et salig kaos i selskapet, der aksjonærenes rettigheter, som noe så grunnleggende som å avholde generalforsamlinger, ikke ble overholdt, vitnet Alder i Oslo tingrett. Alder var Alevos advokat i Sveits før han ble hyret inn som juridisk direktør.

Alder vitnet i tingretten i forbindelse med arbeidsrettssaken tidligere Alevo-topp Ola Toftegaard Hox har reist mot Alevo. Hox var en av gründer Jostein Eikelands mest betrodde menn. Hox ville vite om Alder visste hva problemene skyldtes.

– Problemet var at ingen visste om aksjonærregisteret var korrekt.

– Var det noe jeg hadde gjort?

– Det var snarere noe du ikke hadde gjort, som styremedlem i Alevo, sa Alder.

Røk ut

Etter at den russiske oligarken Dmitrij Rybolovlev tok kontroll over selskapet, gjennom en prosess Hox beskrev som «en krypende overtagelse av Alevo», har en rekke av Jostein Eikelands trofaste medhjelpere blitt kastet ut av selskapet.

Russeren Dmitrij Rybolovlev (til venstre) er majoritetseier i fotballklubben AS Monaco. Her er han sammen Prins Albert av Monaco under Champions League-kvartfinalen mellom AS Monaco og tyske Borussia Dortmund i april. 
Russeren Dmitrij Rybolovlev (til venstre) er majoritetseier i fotballklubben AS Monaco. Her er han sammen Prins Albert av Monaco under Champions League-kvartfinalen mellom AS Monaco og tyske Borussia Dortmund i april.  (Foto: Eric Gaillard/Reuters/NTB Scanpix)

Toftegaard Hox var den første som røk ut, etter det han omtalte som «avskjed på grått papir» i retten.

I retten kom det frem at også juridisk direktør Tord Eide, som sluttet i advokatfirmaet DLA Piper for å begynne i Alevo, er blitt sagt opp. Eide var blant annet bindeleddet mellom Alevo og hasjsmugler Cappelens investering i Alevo, og har vært Eikelands advokat gjennom en rekke kontroversielle saker i Norge.

Les DN lørdags sak om Jostein Eikeland og Alevo: Seriemilliardæren magasinetPlus
Advokat Markus Alder (til venstre) og Eric Cameron ankommer Oslo tingrett før starten på arbeidsrettssaken.
Advokat Markus Alder (til venstre) og Eric Cameron ankommer Oslo tingrett før starten på arbeidsrettssaken. (Foto: Gunnar Lier)

Også finansdirektør Larus Arnason er fjernet fra jobben og erstattet, det samme er interim-konsernsjef Per Dybwad, operasjonsdirektør Tony Walsh og HR-direktør Tim Deiss. Disse var sentrale medlemmer i Eikelands ledergruppe, og er personer som har vært med Eikeland i mange år.

«Ikke kvalifiserte»

– Det var mange ansatte som rett og slett ikke kvalifiserte for jobben, og det ble nødvendig å gjøre store endringer i ledelsen, sa juridisk direktør Alder i retten.

Alder fikk skarpe spørsmål fra tidligere Alevo-topp Toftegaard Hox, som mener han kunne vært satt til å gjøre mange av oppgavene i selskapet. I stedet ble han sparket.

– Jeg har personlig vært i kontakt med mange investorer og avtalepartnere som ikke vil ha noe med deg å gjøre, svarte Alder.

Hox har krevd inntil 50 millioner kroner i erstatning for usaklig oppsigelse. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.