DN retter: I en tidligere versjon av saken skrev DN at Sparebanken Øst hadde gitt lån på totalt 50 millioner kroner til bedrageritiltalte Mads Jacobsen og Rune Firing. Dette er feil. Det var Sparebank 1 Østlandet som hadde gitt lånet, og feilen ble gjort på grunn av at det var skrevet feil i Økokrims tiltalebeslutning. DN beklager.
I kjølvannet av konkursen i hotellkonsernet Maribel sommeren 2020 ble det avdekket en avtale inngått i 2012 mellom gründerne av hotellselskapet og eiendomsinvestoren Alf Ulven.
Det er denne avtalen som nå har ført til at Økokrim onsdag tiltaler både Ulven og de fire gründerne for en rekke lovbrudd.
Kjøpte 48 millioner for en hundrelapp
Avtalen mellom Ulven og gründerne i desember 2012 ble begrunnet med at Nordic Hospitality, forløperen til det som skulle bli Maribel, ikke ville være i stand til å tilbakebetale et lån selskapet hadde fått fra Ulvens selskap Kristiania Eiendomsforvaltning. Samtidig viste 2012-regnskapene for Nordic Hospitality-konsernet kraftig inntektsvekst fra 162 til 233 millioner kroner, forbedret lønnsomhet med et overskudd før skatt på 15,2 millioner kroner, positiv kontantstrøm og egenkapital – og 17 millioner kroner på konto.
Likevel solgte Ulvens selskap kravet på 48 millioner kroner for kun en hundrelapp til gründerne Harald og sønnen Mads Jacobsen og Rune Firing. Gründerne kunne i årene som fulgte ta ut disse pengene fra selskapet – skattefritt.
Men samtidig ble det inngått en ny avtale om at Ulvens selskap skulle få opptil 65 millioner kroner fra gründernes selskap.
Nå har Økokrim tatt ut tiltale mot alle fem.
– Det har vært en veldig omfattende etterforskning med avhør av mange vitner og gjennomgåelse av store mengder dokumenter. Det ligger 7000 sider i det foreløpige dokumentutdraget, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim til DN.
Strafferammen for forholdene som er avdekket er på til sammen 12 år i fengsel, ifølge Thorsen.
– Det er en veldig alvorlig sak der ulovlighetene strekker seg over en lang periode og der beløpene er store. Tiltalen for utroskap gjelder en lang periode og et samlet beløp på cirka 62 millioner kroner. Etterforskningen konkluderer med at det ble inngått fiktive avtaler som skjulte utroskapen, sier han.
– Har noen av de tiltalte erkjent straffskyld?
– Nei.
I en pressemelding fra Økokrim sier Thorsen videre at «konkurskriminalitet er et samfunnsproblem som blant annet rammer kreditorene og svekker tilliten til næringslivet. Og særlig alvorlig er det hvis man urettmessig tapper økonomien i et selskap som er i en sårbar økonomisk situasjon.»
Gjemte Rolex på loftet
Alf Ulven er tiltalt for medvirkning til grov utroskap og medvirkning til grovt skattesvik som følge av avtalene som ble inngått i 2012. Harald Jacobsen er tiltalt for grov utroskap og skattesvik mens sønnen Mads og Rune Firing også er tiltalt for grovt bedrageri. Disse to fikk i 2019 og 2020 til sammen over 50 millioner kroner i lån i Sparebanken 1 Østlandet uten å opplyse at de reelt sett hadde en betydelig gjeld på 22 millioner kroner hver til Maribel som følge av det Økokrim mener er urettmessige uttak. Lånene er siden misligholdt.
Og Mads Jacobsen er også tiltalt for å holde verdier unna Namsmannen da det i oktober 2020 ble foretatt sikring av verdier i hjemmet hans. Jacobsen eide flere kostbare klokker. Disse fant ikke Namsmannen, men det gjorde Økokrim på en senere ransaking. På loftet hos Jacobsen ble det funnet en Hublot Classic Fusion, en Rolex Yacht-Master II, en Rolex Deepsea og en Patek Philippe Nautilus til en samlet verdi på 1,2 millioner kroner, ifølge tiltalen.
Per Arne Damm, som til daglig er senioradvokat hos advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, var med i hotellselskapet i starten. Han er også tiltalt for grovt heleri som følge av at han mottok penger fra 2012-avtalen etter at han ikke lenger var involvert i selskapet.
-Min klient stolte hundre prosent på det velrenommerte advokatselskapet Simonsen Vogt Wiig, som har utarbeidet kontrakten Økokrim nå tar ut tiltale på bakgrunn av. Min klient har ikke tjent en krone på det han nå er tiltalt for, og dette bekrefter tiltalebeslutningen til Økokrim, skriver Ulvens advokat Thomas Frøberg hos Schiødt i en epost.
– Vi har fra første stund vært åpne og samarbeidet med Økokrim og er selvfølgelig skuffet over avgjørelsen. Økokrims teori faller på sin egen urimelighet. Det er en logisk brist i at min klient skulle gi eierne i Maribel AS muligheten til å ta ut 48 millioner av selskapet der min klient selv sitter med en finansiell risiko på 160 millioner, samtidig som min klient sikret selskapet finansiering i påvente av fremtidige avtaler, skriver han.
– Enorm belastning
Per Arne Damms forsvarer Christian B. Hjort i advokatfirmaet Hjort skriver at Damm «er overrasket over tiltalen og bestrider den på det sterkeste. Han deltok ikke i forhandlingene om de to avtalene som tiltalen gjelder, men ble bedt om å sette opp avtaleteksten basert på det partene var blitt enige om. Han la til grunn at avtalene var reelle, og at intensjonen med dem var å styrke Nordic Hospitalitys økonomiske og likviditetsmessige stilling, og ikke svekke den.»
– Han hadde ingen annen personlige interesse i dette utover å bidra til å styrke selskapets økonomiske stilling, ifølge Hjort. Hjort legger til at Damm gikk ut av selskapet i 2014, da han ble «klar over at de øvrige aksjonærene hadde tatt ut betydelige midler fra selskapet».
– Tiltalen er en enorm belastning for ham og hans ønske er nå at hovedforhandling blir berammet så raskt som mulig, slik at han får en anledning til å renvaske seg, sier Hjort.
Mads Stenmark er advokat for Harald Jacobsen. Han vil ikke kommentere tiltalebeslutningen.
– Harald Jacobsen erkjenner ikke straffskyld. Virksomhetene var i prosessene tiltalen gjelder bistått av profesjonelle og velrenommerte rådgivere. Harald Jacobsen har aldri hatt noe grunn til å betvile lovligheten av avtalene som ble inngått, og transaksjonene som ble gjennomført, sier Mats Stenmark i Fend advokatfirma.
-Begge avtaler som den tiltalen som bygger på var inngått på et reelt og fornuftig forrentingsmessig grunnlag. Disse avtalene reflekterte riktig verdsettelse av de overførte verdier. Og den avtalen som er anført av Økokrim å innebære uberettiget belastning for selskapet var i realiteten en gjensidig bebyrdende avtale mellom partene. På den bakgrunn så kjenner ikke Firing seg igjen i anklagene, sier Rune Firings forsvarer Thomas Skjelbred i Elden advokatfirma.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.