Økokrim har de siste månedene etterforsket ordførerens rolle i utbyggingsprosjektet i Bjørnholtlia der det foreligger planer om 300 boliger i en stegvis utbygging.

Også en lokal forretningsmann står tiltalt i korrupsjonssaken.

Tiltalen bygger videre på at den næringsdrivende har sørget for overføring av 125 000 kroner til et selskap deleid av ordføreren.

– Økokrim mener pengeoverføringen var uforenlig med ordførervervet og at det er tale om en utilbørlig fordel som rammes av straffelovens korrupsjonsbestemmelser, sier påtaleansvarlig i saken, førstestatsadvokat Esben Kyhring.

Thorkildsen har siden hun ble konfrontert med anklagene første gang i avhør benektet straffskyld.

– Det kommer overraskende på Hilde Thorkildsen, og hun tar det tungt. Hun er veldig tydelig på at hun ikke har gjort noe galt, sier ordførerens forsvarer Geir Lippestad.

Hun er veldig tydelig på at hun ikke har gjort noe galt
Geir Lippestad, ordførerens forsvarer

Ordføreren har i flere måneder vært sykmeldt og har ikke fungert som ordfører siden hun ble siktet.

Kjolepenger

DN har tidligere omtalt at selve korrupsjonsforholdet er knyttet til kjolekjøp. Thorkildsen har i en årrekke drevet klesforretninger, og skal ha fått overføringer for et klesagentur og et vareparti med kjoler.

Politiet har jobbet ut fra en teori om at overføringen skal ha fordekt det angivelige korrupsjonsbeløpet.

Ifølge tiltalen overførte forretningsmannen 125.000 kroner fra sitt holdingselskap, via et foretak til en nærstående og til et selskap ordføreren eide 50 prosent i. Transaksjonen skjedde i 2013. Året etter skal beløpet ifølge tiltalen ha blitt gjort om til et lån, men skal ikke være tilbakebetalt.

Tre andre personer som også har vært siktet har fått sine saker henlagt etter bevisets stilling.

– Thorkildsen har samarbeidet med Økokrim for å belyse saken. Det vil hun forsette med. Nå ser vi frem til hovedforhandlingene hvor vi kan belyse saken fra alle sider, sier Lippestad.

Han har tidligere kritisert Økokrim for en ensidig etterforskning uten forståelse for hvordan de politiske prosessene i kommunen fungerer.

– De vedtak som er fattet er fattet i en enstemmig kommunestyre. Det er hennes klare oppfatning, påpeker Lippestad.

– Nå skal vi gå gjennom tiltalen, forberede klienten og forberede rettssaken, sier ordførerens forsvarer.

Bak boligprosjektet sto Bjørnholtlia Utvikling som ble etablert i 2011, samme år som Thorkildsen ble ny ordfører.

Benekter overføringer

Forretningsmannen avviser å ha overført penger til ordføreren.

– Han er dypt preget og sjokkert over tiltalen. Han har ikke overført penger eller gitt noe lån til ordføreren slik det blir beskrevet i tiltalen. Så grunnleggende er det, sier forretningsmannens forsvarer, Ole Petter Drevland.

Han tilbakeviser at det har vært for tette koblinger mellom ordføreren og forretningsmannen.

– De har ikke noe forhold ut over at kjenner hverandre. Nittedal er en liten bygd.

Drevland mener at det er veldig bra at de tre andre ikke ble tiltalt.

Vedrørende eiendomsprosjektet i Hakadal sier Drevland følgende:

– Han har hatt liten eierandel i eiendomsselskapet, men er ikke aktiv i den daglige driften.

Risikoområde

I Økokrims trusselvurdering for 2020 er skjæringspunktet mellom kommunal virksomhet og privat næringsliv utpekt som et risikoområde, deriblant i byggesaker. Økokrim har hatt flere saker de senere år underbygger at dette er et risikoområde.

– Korrupsjon i det offentlige kan i ytterste konsekvens svekke tilliten til myndigheter og politikere, sier Kyhring. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.