En domstol i Beijing mener at Iphone ikke var et så godt kjent merke i 2007 at Apple har enerett til varemerket.

En kinesisk veskeprodusent får derfor lov til å bruke navnet Iphone på sine vesker. Apple tapte den første rettssaken om dette og anket saken, men uten å få gjennomslag.

Loven om varemerkebeskyttelse gir anledning til å søke om varemerkebeskyttelse i forskjellige bransjer selv om merket er kjent i en annen bransje.

Det finnes for eksempel både en såpe og en sjokolade som heter «Dove», men med forskjellige produsenter.

For å kunne be om at varemerket skal beskyttes i flere forskjellige bransjer, må man bevise at merket er veldig kjent og nærmest allemannseie.

Ankedomstolen i Beijing mente at Apple ikke klarte å bevise dette godt nok når det gjaldt Iphone-varemerket og hvor kjent det var i 2007 – da veskeprodusenten Xintong Tiandi Technology søkte om å kalle sine veskeprodukter for Iphone.

Apple forsøkte å få varemerket godkjent i Kina i 2002, men det ble ikke godkjent før i 2013 – over ti år senere. Den første Iphonen kom i 2007, samme år som Xintong søkte om varemerkebeskyttelse for sitt Iphone-merke. I tillegg ble ikke Iphone tilgjengelig i Kina før i 2009. Året etter fikk Xintong godkjennelse for sitt varemerke.

Nå kan den kinesiske produsenten fortsette å benytte Iphone på sine skinn- og lærervarer, som omfatter vesker, passetuier, kortholdere, nøkkelringer og lommebøker.

Kina er ikke akkurat kjent for å være strenge når det gjelder å beskytte utenlandske varemerker, og det finnes en stor industri som spyr ut kopivarer.

Apple har tidligere måttet betale flere millioner dollar til et annet kinesisk firma for retten til å benytte sitt eget Ipad-navn i Kina. Også Michael Jordan og Nike har tidligere tapt varemerkekrangler i det kinesiske markedet. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.