– Vi håper den nye lekkasjen kan gi oss enda litt mer lys inn i den globale økonomiens mørke avkroker og bli viktig for å utforme treffsikre politiske tiltak.

Sigrid Jacobsen er leder i Tax Justice Network som jobber mot skattehemmelighold og skatteparadiser. Hun er spent på avsløringene som er ventet denne helgen:

– Lekkasjer som Panama Papers har gitt allmennheten uvurderlig innsyn i en flik av skatteparadisenes virksomhet. Reaksjonene på lekkasjene viser at allmennhetens tålegrense snart er nådd, mener hun.

Advokatfirma benekter lovbrudd

Det er organisasjonen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) som har varslet offentliggjøring av store dokumentmengder denne helgen. Det er den samme organisasjonen som sto bak Panama Papers-avsløringene.

Advokatfirmaet Appleby skal være blant selskapene som er involvert i dokumentene. Selskapet benekter at det har funnet sted lovbrudd, og fordømmer datainnbruddene som skal ha funnet sted i fjor. Hittil skal det ha vært kjent at Bermuda-kontoret ble angrepet, men selskapet innrømmer nå at også kontorene på Jomfruøyene, Cayman, Hong Kong, Isle of Man og Mauritius skal være rammet, ifølge Telegraph.

I Norge har Aftenposten varslet avsløringer søndag.

Forventer å se eierstrukturer

Jacobsen forventer at avsløringene blant annet vil inneholde informasjon om truster. At dokumenter fra et advokatfirma skal være involvert i avsløringene, vil trolig gi informasjon om hvem som er reelle eiere bak truster og selskapsstrukturer, tror hun.

– Dette er informasjon som ofte kun advokatselskapene selv sitter på, men som kan være umulig å få innsyn i av andre. Truster regnes som noe av de mest lukkede hemmeligholdsmekanismene, skriver hun i en epost til DN. (Vilkår)