I en enstemmig dom fra Romerike og Glåmdal tingrett frifinnes tidligere ordfører i Nittedal, Hilde Thorkildsen (Ap).

Hun var tiltalt for grov korrupsjon i forbindelse med en utbyggingssak i kommunen, og risikerte opptil ti års fengsel sammen med en medtiltalt mann.

Under rettssaken tidligere i høst krevde aktor ett år og seks måneders fengsel.

Tirsdag ble det klart i dommen fra Romerike og Glåmdal tingrett at både Thorkildsen og mannen frifinnes.

Thorkildsen ble i desember suspendert fra ordførervervet hun har hatt i Nittedal kommune i Viken siden 2011, men har hele tiden hevdet sin uskyld.

– Jeg er veldig glad. Endelig ble jeg trodd, sier ordføreren selv til Romerikes Blad.

Thorkildsen ønsker ikke å kommentere frifinnelsen ytterligere på nåværende tidspunkt, men viser til sin forsvarer Thomas Skjelbred.

– Dette er en fullstendig frifinnelse av Hilde Thorkildsen. Dommen er tydelig på at de ikke mener det har vært noen bestikkelse. Hun er selvsagt veldig glad nå og ber om tid og ro til å få være med familien, sier Skjelbred til Romerikes Blad.

– Vi tar dommen til etterretning. Vi vil nå bruke ankefristen til å vurdere hvorvidt det er aktuelt for påtalemyndigheten å inngi anke til lagmannsretten, sier førstestatsadvokat Inge Svae-Grotlie, ifølge Økokrim.

Ordfører Hilde Thorkildsen i Nittedal ble tirsdag frifunnet for korrupsjon.
Ordfører Hilde Thorkildsen i Nittedal ble tirsdag frifunnet for korrupsjon. (Foto: Ole Christian Eklund)

Benektet straffskyld

Det var i desember i fjor det ble kjent at Thorkildsen var tiltalt for grov korrupsjon, etter angivelig å ha mottatt utilbørlige fordeler fra lokale eiendomsutviklere.

Tiltalen kom etter at Økokrim i flere måneder hadde etterforsket ordførerens rolle i et utbyggingsprosjekt med planer for 300 boliger i Bjørnholtlia, og tok utgangspunkt i at den medtiltalte forretningsmannen skulle ha sørget for en overføring på 125.000 kroner til et selskap som var deleid av ordføreren.

– Økokrim mener pengeoverføringen var uforenlig med ordførervervet og at det er tale om en utilbørlig fordel som rammes av straffelovens korrupsjonsbestemmelser, uttalte påtaleansvarlig i saken, den gang førstestatsadvokat Esben Kyhring.

Thorkildsen selv har hele veien benektet straffskyld.

– Det kommer overraskende på Hilde Thorkildsen, og hun tar det tungt. Hun er veldig tydelig på at hun ikke har gjort noe galt, uttalte ordførerens forsvarer Geir Lippestad da tiltalen ble kjent.

Har ikke blandet seg

Tingretten mener at verken fylkesmannen eller kommuneadministrasjonen ble utsatt for noe utilbørlig press fra ordføreren for å få planene gjennom.

Retten konstaterer at det etter bevisførselen i saken, var en helt ordinær planprosess.

– Ingen av de fremmøtte vitnene fra kommuneledelsen har erfart eller hatt noe mistanke om at Hilde Thorkildsen har blandet seg inn eller forsøkt å påvirke administrasjonen til fordel for utbyggerne i strid med rollefordelingen nedfelt i kommuneloven, fremkommer det i dommen.

Thorkildsen har etter eget ønske vært suspendert fra ordførerrollen siden desember i fjor, mens korrupsjonssaken mot henne pågikk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.