Sammen med en megler i Arctic er rådgiveren tiltalt av Økokrim for innsidehandel og manipulasjon av obligasjonsmarkedet. Brudd på denne delen av verdipapirloven har en strafferamme på opptil seks år i fengsel.

Onsdag fortsatte den norske investeringsrådgiveren sin frie forklaring i Oslo tingrett.

Tiltalt av Økokrim for markedsmanipulasjon: – Hele livet ble snudd på hodet

– Det er viktig for meg å gå inn på hvordan markedet fungerer. Det er viktig fordi de forskjellige siktelsene og tiltalene som har kommet fra Økokrim bærer preg av at Økokrim kanskje ikke helt har forstått hvordan markedet fungerer, sa den tidligere rådgiveren i det europeiske fondet Triton i sin forklaring.

Aktor og politiadvokat Inge Svae-Grotli i Økokrim ønsker ikke spesifikt å kommentere uttalelsene.

– Han har forklart hvordan han ser saken. Vi skal gå igjennom saken i utspørring og bevisførsel senere. Da vil vi komme tilbake til hvordan vi ser saken og hvordan vi mener markedet er bygget opp, sier Svae-Grotli til DN.

Et marked som ikke er et marked

– Som en som jobber i bransjen har jeg en viss sympati for at det er vanskelig å forstå. Det er totalt annerledes enn aksjemarkedet. Jeg bruker ordet «marked», men egentlig finnes det ikke noe marked i det hele tatt, sa han.

Den tidligere Triton-toppen, som handlet i høyrenteobligasjoner og annen risikabel gjeld i pressede selskaper, understreket at Oslo Børs ikke har noe med obligasjonsmarkedet å gjøre, og at de ikke blir handlet gjennom regulerte markeder.

Obligasjoner er gjeldspapirer utstedt av selskaper eller land som investorer kan kjøpe. Etter en bestemt periode skal selskapet betale tilbake lånet i sitt fulle. Man får renter fra obligasjonen. Obligasjonene blir forhandlet gjennom meglerhus, der selv ikke partene kjenner hverandre. Investeringsrådgiveren forklarer hvor lite gjennomsiktig handel med obligasjoner er.

– I obligasjonsmarkedet er det et lukket system og du har egentlig null informasjon som du kan stole på. Vi har ingen oversikt over priser, ingen ordrebok. Det finnes heller ingen oversikt over eiere av obligasjoner. Vi vet ikke hvem motparten er. Vi vet bare hvem som er megler, sa rådgiveren, og så bort på obligasjonsmegleren fra Arctic.

– Det høres jo veldig useriøst ut

I retten ble det spilt av flere opptak av telefonsamtaler mellom rådgiveren og obligasjonsmegleren. I et av dem ble Triton-rådgiveren fremlagt et bud på en obligasjonspost i oljeserviceselskapet Beerenberg, der Triton også var interessert i å kjøpe en stor post, men til en lavere pris. Han var imidlertid mistenksom på om budet var ekte, og luftet tanken om at megleren bare bløffet.

– Er det vanlig at meglere bløffer så mye som du indikerer, spurte en av de to meddommerne.

– Det korte svaret er ja, svarte rådgiveren.

– Det høres jo veldig useriøst ut, fortsatte meddommeren.

– Vi har ingen mulighet til å sjekke hva som er riktig eller galt. Det er bestandig en sjanse for at kunden finner ut at det ikke var en kjøper der, og da tar du en risiko med relasjonen. Det går litt på tillit. Det er en risikabel forhandlingsteknikk. Generelt er det mye spill i kulissene og bløff mellom megler og kunde for å få til handler, sa investeringsrådgiveren.

En gammel Golf

Han sammenlignet obligasjoner med biler, og meglerhusene med bilforhandlere. Han sa at det å selge en obligasjon kunne være som å selge en gammel Golf: Du går til en forhandler som sier han kan kjøpe den for 100.000 kroner, men du tror du kan få en bedre pris et annet sted. Så du går til en annen forhandler, men han byr bare 90.000 kroner for bilen. Derfor går du tilbake til den første forhandleren, men han har allerede kjøpt en identisk Golf til 100.000 kroner, så nå står du med en Golf, eller obligasjon, som ingen vil kjøpe til prisen du forlanger.

– Sånne dilemmaer har du når du sitter i obligasjonsmarkedet. Til slutt må du ta en avgjørelse. Hvis du bare kjører rundt risikerer du å miste tilbudet, sa rådgiveren.

Men i bilmarkedet har du Finn.no. I obligasjonsbransjen finnes det ingen markedsplass, påpekte han.

Møtte megleren to ganger

Rådgiveren sa det er mellom 10 og 15 meglerhus i Norge som jobber med høyrenteobligasjoner. Triton-fondet hadde et nært forhold til Pareto og hadde begynt å bygge et forhold med Danske Bank, DNB og Arctic. Obligasjonsmegleren i Arctic hadde han bare møtt to ganger før 2016, og de to hadde ikke hatt mulighet til å utvikle en god relasjon ennå, noe rådgiveren hadde lyst til.

– Det er viktig å stå høyt på listen til megleren din. Kommer det en investeringsmulighet vil du gjerne være den første som hører om det, sa han.

På en helt ordinær dag kan rådgiveren motta over 1000 meldinger på Bloombergs chattjeneste fra 50 til 100 meglere, forklarte han. For personlige meldinger brukes som oftest tekstmeldinger.

– Den kommunikasjonen vi gjorde med meglere i personlige kanaler som det, var aldri en kanal vi brukte for å handle obligasjoner, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Delikat Barbera
Chiara Boschis lager barbera med finesse.
01:24
Publisert: