Arne Fredly var én av flere kjente investorer som gikk inn i det kinesiske selskapet Sino Agro Food da det ble notert på den norske minibørsen Merkur Market i 2016. I fjor ble selskapet fjernet fra markedsplassen etter en rekke regelbrudd.

Nå er Arne Fredly og Sino Agro Food Inc. enige om et forslag til forlik, viser et dokument DN har fått tilgang til. Forliket har bakgrunn i at Sino Agro Food, ofte forkortet SIAF, har hatt flere brudd på selskapsplikter.

I 2018 lovet blant annet selskapet å betale utbytte til sine aksjonærer i form av aksjer i selskapet Tri-way Industries. De aksjene har investorene aldri sett noe til. Nå lover det kontroversielle selskapet en opprydning.

Forliksforslaget er signert av både Fredly og toppsjef Lee Yip Kun for Sino Agro Food, viser dokumentet DN har fått tilgang til.

Etter å ha blitt klaget inn til både Oslo Børs og Finanstilsynet for blant annet manglende utbetaling av utbytte, ble SIAF ilagt en bot fra Oslo Børs og strøket fra Merkur Market i fjor.

Forslaget inkluderer blant annet at det opprettes en komité som skal sørge for å ivareta aksjonærenes interesser, samt at utbyttet for over 18,3 millioner aksjer blir delt ut, slik det ble annonsert i 2018.

– Det er et prinsipp

Fredly og et ikke navngitt amerikansk fond har jobbet frem forslaget til forlik med selskapet nærmest på egen hånd.

Fredly er fornøyd med avtalen, situasjonen tatt i betraktning.

– Ja, i hvert fall etter sånn som det er blitt. Jeg og et fond i Boston saksøkte selskapet i New York. Jeg har selv tatt direkte kontakt med de største aksjonærene, men det har vært lite villighet til å bruke energi og penger til å gå etter selskapet, sier han.

– Etter hvert endte vi opp med å ta saken i egne hender.

Selv er han klar på at arbeidet med forliket ikke handler om å tjene inn tapte penger, men å hindre selskapet i å svindle aksjonærene og komme unna med det.

– Når du blir lurt får det koste det det koste vil. Det er et prinsipp. Når du prøver å lure meg, så kommer jeg etter deg.

Etter gjentatte forsøk har ikke DN lykkes med å få kommentarer fra Sino Agro Food Inc. til denne saken.

Sino Agro Food er et matkonglomerat som opererer i Kina. Det har over 550 ansatte og omsetter for over 400 millioner dollar. Det tilsvarer 3,6 milliarder norske kroner.

Selskapet ble notert på minibørsen Merkur Market i januar 2016 med en kurs på 80 kroner. Et kobbel av kjente investorer gikk inn på eiersiden, deriblant Fredly som gikk inn med om lag 25 millioner kroner i selskapet.

Svarer på kritikken

Fredly er oppgitt over å ha fått lite hjelp fra både Oslo Børs og Finanstilsynet.

Geir Harald Aase, kommunikasjonssjef i Oslo Børs.
Geir Harald Aase, kommunikasjonssjef i Oslo Børs. (Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix,/NTB Scanpix)

– Jeg er skuffet over Oslo Børs, det har vært lite hjelp å få fra myndighetene. Det som på en måte er moralen her er at dersom du driver med svindel så er det mulig å komme unna med det. Jeg er også skuffet over at Finanstilsynet ikke har gjort noe mer med saken.

Kommunikasjonssjef i Oslo Børs, Geir Harald Aase sier Oslo Børs har gjort det de kan i saken.

– I denne saken har alle våre virkemidler vært tatt i bruk. Etter gjentatte og grove overtredelser av vårt regelverk, ble Sino Agro strøket fra notering i 2019. Selskapet var ikke egnet for notering på Merkur Market. Blant annet ble selskapet i 2018 ilagt overtredelsesgebyr for brudd på informasjonsplikten.

Kommunikasjonsdirektør i Finanstilsynet, Lisbeth Strand.
Kommunikasjonsdirektør i Finanstilsynet, Lisbeth Strand. (Foto: Finanstilsynet)

Han understreker at de i etterkant av hendelsen strammet inn kravene for å være notert på Merkur Market.

Kommunikasjonsdirektør i Finanstilsynet, Lisbeth Strand, sier at de ikke har noen kommentar til saken.

«Stay local»

Om forslaget forliket blir akseptert av de andre investorene, gjenstår å se.

– De andre aksjonærene skal gi lyd fra seg om forslaget, så får vi se hva som skjer. Dette vil forhåpentlig være et vedtak som gagner alle aksjonærene, sier Fredly.

I forslagsdokumentet lover SIAF å gjøre det de kan for å gjenopprette tilliten de har mistet.

Nå kommer Fredly med en klar oppfordring til alle investorer.

– Mitt tips til alle aksjonærer: «Stay local», og hold deg unna utenlandske selskaper, sier han.

Samtidig påpeker Oslo Børs' kommunikasjonssjef Aase at ikke alle internasjonale selskaper på Oslo Børs er som SIAF.

– Mer enn 20 prosent av de noterte selskapene på Oslo Børs' markedsplasser er utenlandske. Vi er i dag den børsen i verden som har flest shippingselskaper notert, og vi høster også stor anerkjennelse for vårt internasjonale fotfeste innen energi og sjømat, sier Aase.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.