– Praksisen til Bank Norwegian er at de utnytter de mindre aktørene i markedet gjennom å kjøpe opp vårt og andres merkenavn på nettet. Det er urettferdig. Er du stor og sterk, bør du også være snill – og det er ikke Bank Norwegian her, sier administrerende direktør Bent Gjendem i Monobank.
Striden handler om hvorvidt Bank Norwegian bryter markedsføringsloven når banken har kjøpt konkurrentene Ikano Bank, Monobank og Komplett Banks foretaksnavn som søkeord på Google.
På denne måten kom Bank Norwegian på topp blant annonsene i Google-søk på konkurrentenes navn.
Kampen om plasseringene i betalte Google-søk for forbrukslån og forbrukslånaktører er særdeles tilspisset. Forbrukslån er det dyreste søkeordet i Norge, og både forbrukslånbanker og låneagenter kjemper om å skaffe seg høyest plassering både gjennom annonser og ikke-betalt søkemotoroptimalisering.
Fikk krass kritikk
Bank Norwegian fikk i fjor krass kritikk i Næringslivets konkurranseutvalg, som mente at banken hadde opptrådt illojalt og snyltet på andres innsats gjennom å kjøpe deres varemerke som søkeord for Bank Norwegian.
Utvalget konkluderte enstemmig med at Bank Norwegian hadde brutt markedsføringslovens § 25 om god forretningsskikk næringsdrivende mellom.
Bank Norwegian svarte med at uttalelsen stilte banken i en vanskelig situasjon – og har siden uttalelsen ikke endret praksis.
Da DN fredag formiddag søkte på frasene «komplett bank lån», «monobank lån» og «ikano bank lån», kom en annonse fra Bank Norwegian øverst i Googles søkeresultater for hvert av søkene.
Siden Bank Norwegian ikke har endret praksisen har de tre bankene nå gått til søksmål. 29. november møtes partene i Asker og Bærum tingrett.
Leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Bank Norwegian, Kai-Morten Terning, sier til DN at Bank Norwegian mener det er bra at saken havner i domstolen.
– Det er en viktig prinsipiell sak som norske domstoler ikke tidligere har tatt stilling til. Vi er sterkt uenig i uttalelsen til Næringslivets konkurranseutvalg, som vi mener har gått svært langt i å beskytte våre konkurrenter, fremfor å beskytte forbrukerne og den frie konkurransen, sier Terning.
Han mener praksisen gir kundene mulighet til å skaffe seg flere gode tilbud.
– Det er sunn konkurranse, og noe kundene er tjent med. Det handler ikke om at vi ikke vil være snille, men fordi det er risikabelt for banker å samordne sin markedsføring grunnet konkurranselovgivningen, sier han.
Endret ikke praksis
Gjendem i Monobank reagerer på at Bank Norwegian ikke følger den enstemmige uttalelsen fra Næringslivets konkurranseutvalg.
– Vi mener helt åpenbart at dette burde vært løst utenfor en rettssal, og vi ville ikke gått videre dersom uttalelsen fra Konkurranseutvalget ikke hadde vært så entydig. Men vi fikk en uforbeholden støtte derfra. At Bank Norwegian ikke har endret praksis, er derfor noe vi er veldig overrasket over, sier Gjendem.
Terning viser til dommer fra EU-domstolen, Sverige og USA, som han mener konkluderer med at betalte søkeord fremmer sunn konkurranse, og mener bankene kan få problemer med konkurranselovgivningen om man blir enige om ikke å kjøpe konkurrenters søkeord.
– Vi har valgt Google som vår markedsføringsarena – fremfor å være til stede på tv eller radio. Vi ønsker å være der personer søker etter våre produkter. Derfor mener vi det er viktig med en prinsipiell avklaring, sier Terning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.