De to som startet aksjeklubben TA Invest er begge dømt til fengsel i to og et halvt år for å ha forledet 211 personer til å investere til sammen 272 millioner kroner.

– Bedrageriet er grovt, ved at den økonomiske skaden er betydelig og ved at det er en stor krets av personer som er forledet, heter det i dommen fra lagmannsretten.

Dommen falt i Borgarting lagmannsrett fredag. Da saken ble behandlet i Oslo tingrett i fjor vår, ble Eva-Karin Haugen og Per Sten Andersen ble begge dømt til fengsel i fire og et halvt år. Begge anket, og de har i ankesaken fått lavere fengselsstraff.

Begge får inndratt fem millioner kroner.

De to drev aksjeklubben TA Invest, som viste seg å være et pyramidespill og kollapset tidlig i 2009 med store tap for medlemmene. Dommen fra lagmannsretten omfatter forhold fra 2005 til 2009.

Bakgrunn: - Vi var sammen om det

Betjente privat boliggjeld på 70 mill. på lektorpensjon

Ved straffeutmålingen har retten lagt vekt på at saken har blitt gammel. Det er gått mer enn seks år siden de to ble varetektsfengslet og virksomheten deres opphørte.

Rundt 20 slektninger av paret var blant dem som satset sparepengene sine i aksjespareklubben.

Hasse Bergstrøm, som ledet arbeidsutvalget som representerer medlemmenes interesser overfor politiet og konkursbo, la i 2009 frem et krav på nær 100 millioner kroner.

- Det er nevøer, fettere og kusiner. Og det er rundt 20 personer. Familien er i sjokk og tar dette meget tungt. Ikke bare finansielt, men også psykisk. Og det kan man lett forstå, sa Bergstrøm til DN på tidspunktet.

Han trekker frem et familiemedlem fra USA som satset morens arv på aksjespareklubben. Hun skal ha overført 4000 kroner månedlig.

- Livet hennes er ødelagt, sa Bergstrøm til DN da.

Les  tidligere TA-Invest-saker:
Ny rettsrunde i aksjespareklubben
Anker TA Invest-dommen
Bedrageridømt kvinne i TA Invest-saken anker
Droppet å føre opp TA Invest-millioner i selvangivelsen
TA Invest: Kjente ikke navnet på trading-venn
- Det skulle tatt seg ut. Jeg kunne ikke ta penger fra medlemmenes konto
Aktor ber ikke om erstatning for TA Invest-medlemmene
Erkjenner ikke straffeskyld for TA Invest-bedrageri
Aksjeklubbmedlemmene kan tape alt

Les også:
DNB: - Økt buffer gjør «bakken brattere»
DNB: Så mye koster en euro om en måned
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.